Universiteit Leiden

nl en

Lezing | online

(GEANNULEERD) Misleidende grafieken en gewantrouwde experts - wetenschapscommunicatie in tijden van corona

Datum
donderdag 18 juni 2020
Tijd
Locatie
Virtuele collegezaal NGL

Vanwege privéomstandigheden kan deze lezing helaas niet doorgaan.

Voorbeeld van een misleidende grafiek: Deze grafiek werd gebruikt om te bepleiten dat het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten daalt. Maar het zijn ten eerste geen besmettingen, maar hoeveel procent van de bevolking getest is op corona per staat. En ten tweede is er hier geen daling te zien, de staten zijn domweg geordend van het hoogste naar laagste testpercentage.

'De feiten'

Tijdens de huidige corona-crisis is er veel discussie over ‘de feiten’, juist doordat er nog zoveel onduidelijk is over het virus. Experts moeten hierbij heel voorzichtig zijn, want elke uitspraak ligt onder een vergrootglas en fouten kunnen het vertrouwen in de wetenschap ondermijnen. Daarnaast geven politici, onderzoekers, journalisten en activisten soms elk een andere interpretatie aan de bekende data. In de (sociale) media wemelt het van de grafieken en sommige daarvan zijn ronduit misleidend.

Wat is de rol van wetenschapscommunicatie in een crisis als deze? Hoe zorg je dat mensen vertrouwen houden in experts? En waar moet je op letten als je coronagrafieken voorbij ziet komen?

Over Ionica Smeets

Ionica Smeets is hoogleraar wetenschapscommunicatie en hoofd van de afdeling Science Communication & Society binnen het Instituut Biologie Leiden (IBL). Haar onderzoek richt zich op hoe je wetenschap het beste naar een breed publiek brengt, met een bijzondere interesse voor het gebruik van getallen en grafieken. 

Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden in tijden van corona

In een serie van korte, hoogwaardige online lezingen vertellen Leidse wetenschappers vanuit hun eigen expertise over verschillende aspecten van de coronacrisis. Sluit elke twee weken op donderdagavond om 19:45 aan in de virtuele collegezaal van het NGL!

Deze lezing is geannuleerd

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.