Integrating Analytics with Relational Databases

Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Database onderzoekers hebben enorme voortgang geboekt in het ontwikkelen van krachtige database systemen die efficient analytische queries kunnen beantwoorden. Deze krachtige systemen worden echter zelden gebruikt door analytici. Dat komt voornamelijk omdat het gebruik van huidige relationele database systemen in combinatie met de programma's die zij gebruiken (zoals Python of R) traag en onhandig is. In plaats van bestaande database systemen te gebruiken, zijn analytici database systemen opnieuw aan het uitvinden. Ze schrijven hun eigen programma's die vergelijkbare functionaliteit hebben,maar de innovaties van het database veld van de afgelopen decennia negeren.

In dit proefschrift proberen we dit probleem op te lossen. We doen dit door te onderzoeken hoe we de integratie van database systemen met deze analytische programma's efficiënter en gebruiksvriendelijker kunnen maken.  Ons onderzoek is gefocussed op de drie primaire methodes van database-client integratie: client-server verbindingen, in-database analyses en geïntegreerde database systemen. Voor elk van deze methoden onderzoeken wij de implementaties in bestaande database systemen, en evalueren wij hoe efficient deze zijn voor standaard analytische gebruik.

We introduceren meerdere nieuwe technieken die verbeteren op de huidige state-of-the-art. Al onze technieken zijn geïntegreerd in echte systemen. Dit laat zien dat onze oplossingen niet alleen theoretisch maar ook praktisch toepasbaar zijn. Deze algoritmes maken het mogelijk om database systemen veel efficienter te integreren met analytische applicaties, waardoor data analisten makkelijker met grote hoeveelheden data om kunnen gaan.

Promotor

• Prof.dr. S. Manegold

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden