Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Heritage, Landscape and Spatial Justice: New Legal Perspectives on Heritage Protection in the Lesser Antilles

Datum
woensdag 24 juni 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Bijwonen niet mogelijk

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus vindt deze promotie volledig via internet plaats. U kunt de ceremonie volgen via een live videostream.

Samenvatting

Caribbean heritage today is under threat not only from climate change induced phenomena, but from heritage, land use and planning decisions that are influenced by the colonial legal tradition.  These factors have implications for the sustainable development of small island developing states that rely on their natural resources for economic growth.  This dissertation proposes the decolonisation of the legal framework for heritage protection, using a landscape and spatial justice lens to explain the connections between land, law and heritage. This is the first time that legal anthropological and legal geographical approaches have been applied to heritage law in the English speaking islands of the Lesser Antilles.  The analysis revealed that defining heritage resources as detached from their place of origin occludes the relationship between local communities and the land, which is critical for heritage formation and protection, and ultimately undermines the effectiveness of heritage regulation in the region.  

Promotor

  • Prof.dr. C.L. Hofman

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.