Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Fast Acquisition and Reconstruction Techniques in MRI

  • K. Koolstra
Datum
woensdag 3 juni 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Voor veel klinische toepassingen is magnetic resonance imaging (MRI) het belangrijkste diagnostische middel. Helaas kunnen huidige MRI procedures vaak tot een uur per patiënt duren, wat MRI een langzame techniek maakt. De lange scantijden kunnen verklaard worden doordat MRI vaak als allerlaatste middel wordt ingezet, wanneer andere technieken geen duidelijke conclusie geven. Om beslissingen te kunnen nemen met een hoge betrouwbaarheid, zullen er MRI beelden met verschillende scanner instellingen gemaakt moeten worden. Het maken van elk van deze beelden duurt lang door de manier waarop de MRI data gemeten wordt.    

Lange scantijden verminderen het comfort van de patiënt, resulteren in bewegingsartefacten in de MRI beelden en limiteren het aantal patiënten dat per dag gescand kan worden. Daarom is er in de laatste decennia veel aandacht geweest voor het ontwikkelen van snellere MRI scans. Nieuwe technieken meten vaak maar een deel van de MRI data, terwijl geavanceerde reconstructie of nabewerkingstechnieken het probleem van de missende data oplossen.

Kirsten heeft zich in haar promotieonderzoek bezig gehouden met een aantal van de moeilijkheden die komen kijken bij de reconstructie en de verwerking van onvolledige MRI data. De gedeeltelijk opgenomen data werd in het bijzonder verwerkt in een compressed sensing en een magnetic resonance fingerprinting context. Preconditionering werd gebruikt om compressed sensing reconstructies te versnellen en een aantal van de moeilijkheden die in MR fingerprinting voorkomen werden ondervangen door het gebruik van geschikte nabewerkingstechnieken.

Bijwonen niet mogelijk

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus vindt deze promotie volledig via internet plaats. U kunt de ceremonie volgen via een live videostream.

Promotor

Prof.dr. A.G. Webb

 Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.