Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Uur van herinnering: online lezing en dodenherdenking

Datum
maandag 4 mei 2020
Tijd
Locatie
De herdenking is online via het universitaire YouTube-kanaal
Zaal
Registratie lezing Academiegebouw

Volg op 4 mei online via YouTube het Uur van Herinnering en herdenk de oorlog en de slachtoffers van de universitaire gemeenschap. 

In dit uur wordt stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van de universitaire gemeenschap en daarbuiten. Japanoloog Ethan Mark geeft een online lezing over hoe de koloniale geschiedenis van Nederland het perspectief op de Tweede Wereldoorlog beïnvloedde. Hij vertelt het verhaal van Anton de Kom, een Surinaamse verzetsstrijder die in 1944 omkwam in een buitenkamp van Neuengamme. Ook gaat Mark in op nazi-sympathisant Johan Bastiaan van Heutsz en hoe de Tweede Wereldoorlog oorlog wordt herinnerd in Japan en Indonesië. 

Taptoe-signaal 
Na de lezing speelt trompettist Isaac Blangé klokke 19.58 uur het taptoe-signaal vanuit een open luik in het Academiegebouw. Hierna volgen twee minuten stilte en vervolgens klinkt het Wilhelmus uit een luidspreker. Pedel Erick van Zuylen roept bewoners van de Pieterwijk en het Rapenburg op om hun ramen en deuren te openen en mee te zingen. 
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.