Universiteit Leiden

nl en

Kunst en cultuur

Online opening Pilgrim Jaar

Datum
zaterdag 16 mei 2020
Tijd
Locatie
Online uitzending met beelden uit Leiden

Op zaterdag 16 mei organiseert Leiden400 een alternatieve opening van het Pilgrim Year: een vier uur durende live uitzending op Youtube, Facebook en Instagram. In 2020 is het 400 jaar geleden dat de Pilgrims, een groep Engelse geloofsvluchtelingen, via Leiden en Engeland de oversteek maakte naar Amerika. Het Pilgrim jaar is nadrukkelijk geen viering maar herdenking omdat de komst van de Engelsen ook leidde tot de dood (moord  en sterfte door ziektes) van veel oorspronkelijke bewoners. 

In de uitzending is er ook een virtueel bezoek aan de Hortus Botanicus Leiden met aandacht aan de planten uit Amerika die hier al in de 17e eeuw bekend waren. De beroemde botanisten Carolus Clusius, Rembert Dodoens en Mathias Lobelius zorgden in die tijd voor 'botanische renaissance’. De Hortus bestond al 30 jaar oud toen de eerste groep Pilgrims uit Leiden vertrokken. De pilgrims hebben hoogst waarschijnlijk ook gewandeld in in de vrij toegankelijke tuin.
Uit een lijst met bezittingen van een overleden Pilgrim blijkt dat er een boek van kruidkundige Dodoens aan boord was.

De uitzending start om 16.00 uur bij Museum Volkenkunde, waar vanaf vrijdag 10 juli de tentoonstelling 'First Americans' opent. Daarna neemt presentator Michael Roumen kijkers mee langs De Lakenhal, de ruïne van de Onze Lieve Vrouwekerk, het Leiden American Pilgrim Museum, de William Brewstersteeg, de Pieterskerk, het Jean Pesijnhof, de Hortus botanicus aan de Boisotkade. De uitzending is interactief want kijkers kunnen tijdens de uitzending ook vragen stellen aan Susan Suèr van Erfgoed Leiden. 

Deze opening is tussen 16.00 en 20.00 uur te volgen via live streaming op verschillende Facebook-accounts en live te zien op YouTube. 

Facebook: Mayflower400NL
Facebook: Leiden, Stad van Ontdekkingen
YouTube: Leiden, Stad van Ontdekkingen
 

Lees meer over het programma

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.