Universiteit Leiden

nl en

Kunst en Cultuur

FGGA Kunst- en Cultuurweek

Datum
maandag 25 mei 2020 - vrijdag 29 mei 2020
Locatie
Vanuit je huis

Deze week besteden wij aandacht aan kunst en cultuur. De culturele sector heeft het op dit moment niet makkelijk. Nederland is rijk aan de beste gezelschappen en musea. Online zijn prachtige initiatieven; voorstellingen, concerten, tentoonstellingen, lessen over schilderen, balletlessen.. en meer voor jou. Dit willen we graag met jullie delen.

Elke dag staat een ander discipline centraal. We brengen jullie per dag een overzicht van wat er allemaal te doen is. Ook zijn we bezig iets speciaals te organiseren met lokale professionele artiesten, speciaal voor onze medewerkers en studenten, daar over snel meer!

Je vindt de informatie straks op social media, maar ook hier op de site.

Per dag een ander thema

Het cultuur aanbod in Nederland is zo groot en divers, dat we elke dag een aantal items kiezen om op de site te delen. Op Instagram is het interactieve gedeelte met quizes, weetjes etc. Per dag vullen we het aan. Houd dus goed dit agenda-item in de gaten voor het aanbod van je favoriete discipline. 

Maandag 25 mei is het thema Beeldende Kunst. Naast mooi cultuur aanbod, tutorials van het Rijksmuseum, DJ's in museum Naturalis en kunst voor kinderen delen we ook het verhaal van ACPA student Katrine Zwartjes waarin ze ook haar tips voor mooie tentoonstellingen geeft. 

Dinsdag 26 mei is het thema Film. Welke films werden er sinds de opening van de Nederlandse bioscoop het best bekeken? Bekijk Art-house films van het Filmhuis en documentaires van IDFA online en tips van ACPA student Michelle Snoeks. 

Woensdag 27 mei is het thema Theater. Je kan luisteren en kijken naar de Keine Remedie, podcasts met artiesten die eigenlijk in theater de Kleine Comedie hadden moeten staan. De opera's van de Nationale Opera zijn te zien en vanavond is er een livestream vanuit de Leidse Schouwburg. 

Donderdag 28 mei is het thema Muziek. Muziek heeft zo veel variatie! Het is onmogelijk om het allemaal te laten zien.We kiezen nu twee uiterste waar Den Haag bekend om staat, pop en de talenten van het Koninklijk Conservatorium.  Den Haag is bekend als de popstad van Nederland. Als sinds de jaren ’60 komen succesvolle ‘bandjes’ hier vandaan. De bekendste van deze tijd is zonder twijfel Di-RECT. Op 6 juni brengt de band een streaming concert in de Koninklijke Schouwburg. Zelf hebben we ook een concert georganiseerd en wel in Wijnhaven. Gespeeld en opgenomen speciaal voor jullie. Ook geven two studenten van ACPA tips over muziek. 

Vrijdag 29 mei is het thema Dans. Vandaag delen we initatieven door Nederland die dit thema levend houden ondanks de beperkende situatie voor de danssector. Kijk bijvoorbeeld naar de succesvolle voorstelling Pearl van Scapino Ballet Rotterdam of probeer het zelf een keer en volg lessen bij de topdansers van Het Nationale Ballet. We delen ook de serie van Jan Kooijman waarin hij met collega’s uit de danssector de huidige situatie bespreekt en de implicaties voor deze specifieke sector.

Het Kunstmuseum Den Haag

Het Kunstmuseum is met 160.000 kunstwerken een van Europa’s grootste kunstmusea. Het museum heeft een toonaangevende collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst. Met maar liefst 300 van zijn kunstwerken is het bovendien de internationale thuishaven van Piet Mondriaan. 

Via het Google Arts & Culture platform kun je een aantal werken uit de collectie bekijken. 

Maandag 1 juni heropent Kunstmuseum Den Haag haar deuren voor het publiek. Tot die tijd wordt achter de schermen hard gewerkt om het publiek straks veilig te kunnen ontvangen. 

Het Kunstmuseum

Rijkscreative

Rijkscreative is een initiatief van het Rijksmuseum. 

Hoe maak je een romantisch schilderij, een stilleven of een schilderij van Vermeer? Kijk en leer met de Rijksmuseum tutorials.  

Naturalis Leiden

Naturalis is het nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. In Museum dompelt jong en oud zich onder in de wonderlijke wereld die natuur heet. Het museum gaat begin juli weer open. Tot die tijd kun je het virtueel bezoeken. 

Op zaterdagavond 30 mei zenden poppodium Gebr de Nobel en natuurhistorisch museum Naturalis een livestream uit vanuit het museum. Vier uur lang live-sets van verschillende dj's vanuit Naturalis. Het event is via facebook te zien. 

Mauritshuis voor kinderen

Verschillende leuke doe-activiteiten voor kinderen die je samen kunt doen, maar die kinderen ook alleen kunnen doen als jij even met iets anders bezig bent. Ook leuk om zelf te doen. Je vindt er kleurplaten, hoe je een zelfportret tekent, een tentoonstelling maakt en meer.. 

virtuele galerie

Imagined, for uncertain times is een virtuele galerie, compleet bedacht en ontworpen door elf designstudio's uit negen verschillende landen. Tot 8 juni te zien. 

ACPA student: Katrine Zwartjes

Tijdens deze week delen we verhalen en tips van studenten van de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA). ACPA biedt kunstonderwijs aan studenten van de Universiteit Leiden en verzorgt academische keuzevakken voor studenten van de Hogeschool der Kunsten Den Haag. Katrine deelt tips over virtuele kunst:

Katrine doet een MA Internationale Betrekkingen, en heeft een BA International Studies en MSc Crisis and Security Management afgerond. 

'Van jongs af aan heb ik getekend en geschilderd. Ik heb ook overwogen om naar de kunstacademie te gaan. Maar toen ik studeerde verwaterde tekenen en schilderen een beetje – gebrek aan ruimte en inspiratie. Dus toen ik erachter kwam dat ik ondanks mijn keuze voor een academische opleiding toch een beetje naar de kunstacademie met lessen van kunstacademie docenten te gaan, was dat een 'no brainer'. Het is een unieke kans, wat alleen met de Universiteit Leiden kan.'

Tips voor onze studenten en medewerkers:
'Wat iedereen zeker moet zien is de digitale expositie van de Practicum Artium studenten (vanaf 11 juni 2020). Ik kijk zelf uit om naar de tentoonstelling ‘Breitner vs. Isreals’ te gaan in het Kunstmuseum Den Haag en ook ‘Neko. De kat in Japanse kunst’ in het Siebolthuis Leiden. Beide tentoonstellingen zijn verlengd en nog tot september te bezoeken. Maar musea bezoeken gaat nu toch wat lastig. Veel musea hebben ook veel online gezet: rondleidingen, podcasts, foto’s, films etc. Vanuit huis raad ik het tijdschrift ‘See all this’ en hun nieuwsbrief aan. Ik zou ook iedereen de app ‘DailyArt’ aanbevelen met iedere dag één schilderij (of ander kunstobject) centraal staat. Dit helpt me om nieuwe kunstenaars of werken te leren kennen en geeft me ook veel inspiratie. Ik vond het boek ‘What Are You Looking At? 150 Years of Modern Art in the Blink of an Eye’ van Will Gompertz een mooie introductie voor moderne kunst, en voor ieder die nog meer moderne kunst wil, kijk de documentaire van ‘Marina Abramovic: The Artist Is Present’.'

Katrine Zwartjes

Best bezocht in Nederlandse bioscopen

Vanaf 1 juni mogen de bioscopen weer open. Uiteraard met de mooiste films, maar ook met aangepaste bezetting en 1,5 meter afstand als uitgangspunt. De voorverkoop is bij de meeste bioscopen al gestart. 

Op 7 september 1907 opende de allereerste bioscoop in Nederland. Sinds die tijd zagen we het ene pareltje na het andere en de ene mislukking na de ander verschijnen. Maar welke films wisten nu de allermeeste bezoekers te trekken? We zochten het voor je uit.

10. Fanfare (1958)
De jongere generatie zal misschien nog nooit van deze film gehoord hebben: Fanfare kwam namelijk in 1958 uit, maar het is met ruim 2,6 miljoen bezoekers toch echt, op de nummer vier uit dit rijtje na, de succesvolste Nederlandse film aller tijden. De film draait om (hoe kan het ook anders?) een Fanfare, die mee wil doen aan een concours. Tijdens de voorbereiding breekt er echter een ruzie uit tussen twee muzikanten. Als gevolg daarvan wordt de vereniging verdeeld in twee kampen die beide een gooi doen naar de winst.

9. West Side Story (1962)
Een paar jaar later zag de musicalfilm West Side Story (1962) voor het eerst het levenslicht. Deze film wordt door velen nog altijd gezien als 'de beste musical ooit' en het is dan ook niet zo gek dat 2,7 miljoen mensen de film in eerste instantie zagen. De vergelijking met Romeo en Juliet komt bij dit verhaal niet uit de lucht vallen. Tony en Maria, die in New York wonen, zitten middenin een benderuzie. Tony hoort bij de Jets en Maria's broer bij de Sharks. Weet hun liefde te overwinnen als de situatie verergert? Wie geen genoeg van dit verhaal krijgt, heeft geluk: de opnames van de remake zitten erop en de planning is dat de film eind 2020 verschijnt (als dat nog doorgaat vanwege het coronavirus).

8. Dr. Zhivago (1966)
We maken opnieuw een sprong in de tijd, dit keer naar 1966: in dat jaar kwam Dr. Zhivago uit, de verfilming van het in de Sovjet-Unie verboden boek van Boris Pasternak. En die uitgave heeft de makers geen windeieren gelegd: de film won namelijk maar liefst 5 Oscars en wist net iets meer dan 2,7 miljoen mensen naar de bioscoop te trekken. De andere prijzen gingen naar de film die op nummer één in dit rijtje staat, maar daarover later meer... Dr. Zhivago draait om Yuri Zhivago en Tonya Gromeko, die elkaar op jonge leeftijd ontmoeten. Ze trouwen en het lijkt eind goed, al goed totdat Yuri tijdens de Eerste Wereldoorlog de mooie Lara leert kennen. Ze worden hevig verliefd, maar hun affaire wordt bruut verstoord door de Russische Revolutie.

7. The Guns of Navarone (1961)
Op nummer zeven met bijna 3 miljoen bezoekers staat de film The Guns of Navarone uit 1961. Deze Brits-Amerikaanse film neemt de kijker mee terug naar de Tweede Wereldoorlog, waarin zes soldaten de opdracht krijgen om tegen elke prijs de enorme Duitse kanonnen op het Griekse eiland Navarone te vernietigen. Maar zo makkelijk is dat niet: de kanonnen zijn namelijk in een onneembare rots gebouwd en controleren een strategische zeestraat in de Egeïsche zee.

6. The Lion King (2019)
Het verhaal van The Lion King is in diverse vormen gegoten, maar het is de film uit 2019 die als geduchte outsider een plekje in de Top 10 heeft bereikt. Grappig detail: de film uit 1995 stond op plaats tien (met bijna 2,6 miljoen bezoekers), maar die is er door de remake (met meer dan 3 miljoen bezoekers) uitgekickt. In Nederland was dit dan ook de succesvolste film van 2019 (en dat terwijl Avengers: Endgame de succesvolste film wereldwijd was). Wij houden in ons kikkerlandje nu eenmaal van Simba en Nala. Al vinden de tekenaars van de originele film de remake maar lelijk.

5. Gone with the Wind (1939)
De meeste mensen die dit artikel lezen, waren nog niet eens geboren toen Gone with the Wind in 1939 uitkwam. Maar het zou ons niets verbazen als je deze klassieker ooit wel hebt gezien. Het verhaal neemt de kijker mee terug naar 1861, wanneer de zestienjarige Scarlett haar liefde verklaart aan Ashley, die zelf verloofd is met Melanie. Hij kan haar liefde daarom ook niet beantwoorden. Kort nadien trouwen Ashley en Melanie, terwijl Scarlett trouwt met Melanies broer Charles. Maar blijft hun liefde standhouden als Charles naar het front vertrekt?

4. Turks Fruit (1972)
De inmiddels overleden Rutger Hauer en Monique van de Ven speelden in de succesvolste Nederlandse film ooit: Turks Fruit van regisseur Paul Verhoeven met maar liefst 3,3 miljoen bioscoopbezoekers. De jonge beeldhouwer Erik leidt een turbulent liefdesleven tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. De twee trekken zich niets aan van de eventuele commentaren op hun huwelijk en beleven de zomer van hun leven. Totdat Olga zich terugtrekt en zich plots raar begint te gedragen. Erik doet er alles aan om haar terug te krijgen, maar stuit op haar louche vriend. Maar dan komt Olga in het ziekenhuis te liggen... 

3. Titanic (1998)
De film Titanic mocht dan minder opgebracht hebben dan Avengers: Endgame, maar die laatste film staat niet in ons rijtje en Titanic wel degelijk. Met 3,4 miljoen bezoekers in Nederland heeft de film zelfs een plek in de Top 3 bereikt. En moeten we nog uitleggen waarover deze film gaat? We zeggen alleen: Kate Winslet, Leonardo diCaprio, een zinkend schip, een drijvend vlot (dat makkelijk voor twee personen was), heel wat doden en vergeet 'MY HEART WILL GO ON' niet. 

2. Irma la Douce (1963)
Op de tweede plaats staat de romcom uit 1963 getiteld Irma la Douce met in de hoofdrollen Jack Lemmon en Shirley MacLaine. Jack speelt Nestor, een voormalig politieman die verliefd wordt op een prostituee. Hij kan het alleen niet verdragen dat zij het bed deelt met meerdere mannen en bedenkt daarom een geniaal plan om haar voor zichzelf te houden. Meer dan 3,6 miljoen bioscoopbezoekers in Nederland zagen direct of dat plan succesvol was.

1.The Sound of Music (1965)
Met bijna 4 miljoen bezoekers destijds staat de film The Sound of Music met stip op nummer één in dit lijstje met bestbezochte films. We vermoeden dat bijna iedereen deze film over de familie Von Trapp die in de oorlog Oostenrijk wil ontvluchten, inmiddels wel heeft gezien (en zo niet: vooral nog eens doen!). In 1966 wist deze film maar liefst 5 Oscars binnen te slepen: voor beste regisseur, beste montage, beste filmmuziek, beste film en beste geluid. We zijn benieuwd hoelang het nog duurt voordat deze film in Nederland van zijn troon wordt gestoten. 

Filmposter the Sound of Music

Art-house films: Filmhuis Den Haag

Ook het filmhuis in Den Haag gaat vanaf 1 juni weer open. Er staan een aantal prachtige films op het programma. Toch liever nog even thuisblijven? Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Filmhuis Den Haag

IDFA

International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) biedt een onafhankelijke en inspirerende plek waar je terecht kunt voor een divers aanbod documentaires van hoge kwaliteit. 

Bijna 800 projecten en films uit de IDFA-catalogus kun je online bekijken. 

ACPA student Michelle Snoeks

Tijdens deze week delen we verhalen en tips van studenten van de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA). ACPA biedt kunstonderwijs aan studenten van de Universiteit Leiden en verzorgt academische keuzevakken voor studenten van de Hogeschool der Kunsten Den Haag. Michelle Snoeks deelt filmtips: 

'Ik doe de master Applied Cognitive Psychology. Het is een master waarin je heel creatief kunt zijn en tegelijkertijd je kennis over psychologie kunt toepassen. Naast studeren teken ik veel in mijn vrije tijd. De inspiratie hiervoor haal ik vooral uit boeken, films, series en muziek. Ik teken al fanatiek sinds ik 12 jaar oud was. Dit begon met traditionele portrettekeningen. Nu teken ik eigenlijk alleen nog maar digitaal, in mijn eigen stijl is dat niet echt realistisch meer. Ik vind dit leuk omdat ik heel creatief kan zijn en de ideeën die ik in mijn hoofd heb kan visualiseren. Ik deel dit op mijn instagram  en @artbyeshia.'

Tips voor onze medewerkers en studenten?
'Ik kijk momenteel alle studio Ghibli-films. Ik kan Howl's Moving Castle vooral aanbevelen. De films van Studio Ghibli hebben vaak een diepere, onderliggende betekenis, en ik vind het geweldig om na te denken over wat die diepere laag kan zijn na het kijken. Daarnaast is het heel mooi getekend en is er altijd mooie muziek'
 

Michelle Snoeks

De Kleine Remedie

Een nieuwe podcast in samenwerking met Het Parool: De Kleine Remedie

In de vijfdelige podcastserie De Kleine Remedie bellen Peter Heerschop, Paul de Munnik en Malou Holshuijsen vanuit het lege theater De Kleine Comedie met artiesten die eigenlijk op het podium hadden moeten staan. Eindelijk weer muziek, grappen en gelach vanuit de Komedie.

Onder meer Theo Maassen, Claudia de Breij, Peter Pannekoek, Soundos el Ahmadi, Stef Bos, Roel van Velzen, Diggy Dex, Kiki Schippers, Viggo Waas en Tim Fransen doen hun best om een antwoord te vinden op de onmogelijke vraag: hoe nu verder? Ook is er muziek en op het balkon van de Komedie worden er columns voorgelezen door vermaarde Paroolcolumnisten. Met Femke van der Laan, Theodor Holman en Roos Schlikker én meesterverteller Viggo Waas. Bekijk en luister alle afleveringen

 

De Nationale Opera

De Nationale Opera pakt uit online! Met maar liefst 10 gratis streams, waaronder alle delen van Der Ring des Nibelungen van Wagner. Daarnaast is de Operavision de opera's Lady Macbeth van Mtsensk en De legende van de onzichtbare stad Kitesj te zien. Onvergetelijke hoogtepunten uit de geschiedenis van De Nationale Opera! De opera's zijn nog enkele weken te zien op de site van de Nederlandse Opera.

Virtuele rondleiding vanuit de Leidse Schouwburg

Makers blijven creëren, schouwburgen blijven verbinden. Zelfs in extreme omstandigheden wordt cultuur gebracht. Op woensdag 27 mei om 21.00 uur presenteert de Leidse Schouwburg een historische, virtuele rondleiding aangevuld met dans, poëzie en filosofie. Kijk je mee? 

 

Bekijk exclusief concert in Wijnhaven door Catherine Mooreland

Op dinsdag 26 mei hebben we, speciaal voor jullie, een concert opgenomen in locatie Wijnhaven. 
Bekijk het concert hier: 

Catherine Mooreland is full-time harpiste, begeleidt haarzelf regelmatig met zang en treedt ook op als pianiste. Sinds ze op 13-jarige leeftijd besloot serieus een carrière in de muziek na te streven, wilde Catherine de norm doorbreken die haar werd gesteld door degenen die haar voorgingen. Tijdens een interview dat ze gaf aan een lokale Nederlandse krant, zei ze dat haar ambities waren om 'het imago van de klassieke harpiste te doorbreken, verder te gaan dan de huidige beperkingen van het instrument en anderen te inspireren hetzelfde te doen binnen hun eigen carrières', en dit is nog steeds haar voornaamste motivatie gebleven. Na vijf jaar gestudeerd te hebben aan de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waren er maar weinig mogelijkheden om te experimenteren met andere genres, dus nam ze een weg die de meeste klassiek geschoolde muzikanten zouden hebben afgekeurd: ze begon te busken. Hoewel dit in schril contrast staat met de klassieke uitvoeringen die ze vroeger gaf voor bijvoorbeeld nationale televisie en leden van de Koninklijke Familie, heeft het haar perspectief vergroot over wat het betekent om artiest te zijn: voor haar draait het allemaal om het verbinden van mensen. 
Een van de meest ontroerende momenten die Catherine heeft meegemaakt, is een twaalfjarig meisje dat op een koude, sombere dag in januari voor haar op de grond ging zitten en meer dan een uur naar haar heeft geluisterd. Mensen die geen contant geld bij zich hebben komen met een broodje aanzetten, en winkeliers brengen warme koffie en thee. Eén dakloze man was zelfs zo ontroerd door haar verschijning dat hij haar zijn enige echte sjaal gaf.
Ondanks alle obstakels die haar toegeworpen worden, is Catherine vastberaden om de sociale stigma's te doorbreken en mensen te inspireren door haar muziek te blijven delen en te vechten voor de rechten van buskers, straat voor straat.
 

DI-RECT concert 6 juni

DI-RECT mist het enorm om op het podium te staan. Daarom speelt de Haagse band op zaterdag 6 juni een exclusief concert in de Koninklijke Schouwburg! Je kan het concert thuis volgen via een livestream. Het is pay what you like, dus je bepaalt zelf wat je voor je kaartje betaalt.
"We zijn twintig jaar geleden deze band begonnen om te spelen," vertelt gitarist Spike. "Als wij het podium op gaan, dan gaat het aan. Dat vinden wij als groep het allermooiste wat er is: dat podium op, samen spelen." En dat kunnen de mannen van DI-RECT op 6 juni gelukkig weer doen in de Koninklijke Schouwburg.

Meer informatie en tickets 

ACPA student: Afko Boonstra

Tijdens deze week delen we verhalen en tips van studenten van de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA). ACPA biedt kunstonderwijs aan studenten van de Universiteit Leiden en verzorgt academische keuzevakken voor studenten van de Hogeschool der Kunsten Den Haag. 

Aafko Boonstra studeert Wiskunde (Universiteit Leiden) en Orkestdirectie (Koninklijk Conservatorium Den Haag)

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken heeft de studie lang niet altijd zoveel met getallen en ingewikkelde (en saaie) berekeningen te maken (we gebruiken eigenlijk nooit een rekenmachine), het gaat veel meer over allerlei soorten structuren en hoe je bewijzen goed opschrijft.

Wiskunde daagt je juist uit om creatief (en ook nauwkeurig) na te denken over veel soorten problemen, bijvoorbeeld hoe je treinen op een handige manier laat rijden of waarom er oneindig veel priemgetallen zijn.

Dit is wat ik ook leuk vindt aan het dirigeren: je probeert je de muziek zo goed mogelijk voor te stellen en daarvoor moet je over heel veel verschillende dingen nadenken en net zoals met wiskunde oplossingen zoeken.
Vervolgens ben je in de repetitie helemaal vrij om op je eigen manier je ideeën op de musici over te brengen, en een concert geven is misschien wel het leukste wat er is!

Via Practicum Musicae (een speciaal programma om beide studies te doen) was het jarenlang goed te combineren, maar inmiddels doe ik het om en om. De afgelopen twee jaar ben ik vooral met muziek bezig geweest, maar nu de muziekwereld stil ligt is dit misschien een goed moment om weer wat meer met wiskunde aan de slag te gaan.

Tips voor onze studenten en medewerkers?Er is nu weinig te zien en te horen, maar je kunt online natuurlijk heel veel luisteren. Mijn persoonlijke favorieten zijn de componisten Bach, Beethoven en Schumann, dus ik zou van hen zeker iets luisteren op bijvoorbeeld Spotify. En als je de kans krijgt natuurlijk weer naar een concert gaan, maakt eigenlijk niet uit wat.
Als je weinig ervaring hebt met klassieke muziek is het vaak handig iets te kiezen wat je al een beetje kent: dat je een opname vaak hebt geluisterd of dat je een eventueel verhaal (bijvoorbeeld bij een opera) al goed kent.
Ik geef zelf ook concerten met het Practicum Musicae Orkest (meestal in Leiden of Den Haag), maar dat ligt natuurlijk ook stil in deze tijd...
 

Aafko Boonstra

ACPA student: Eline Fung Fen Chung

Tijdens deze week delen we verhalen en tips van studenten van de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA). ACPA biedt kunstonderwijs aan studenten van de Universiteit Leiden en verzorgt academische keuzevakken voor studenten van de Hogeschool der Kunsten Den Haag.

Eline Fung Fen Chung studeert Geneeskunde, en is alumnus van Practicum Musicae Blokfluit.

Dat ik arts wilde worden, wist ik zeker. Dat ik op hoog niveau blokfluit wilde blijven spelen, dat wist ik ook. In Leiden vond ik de perfecte combinatie in Practicum Musicae: voltijd studeren aan de universiteit en een minor volgen aan het Koninklijk Conservatorium. Zo kon ik zowel mijn academische als mijn muzikale ambities volgen, ideaal! 
De combinatie vond ik fantastisch: als wanneer ik Geneeskunde studeer, gebruik ik mijn brein, maar wanneer ik blokfluit speel, gebruik ik mijn gevoel. De samenwerking tussen de universiteit en het conservatorium heb ik ook altijd als soepel ervaren. Het is een pittig programma, maar ik heb van ieder moment genoten. 

Tips voor onze studenten en medewerkers?
Wil je kennismaken met klassieke muziek op een laagdrempelige manier? Neem dan een Entrée-abonnement bij Het Concertgebouw! Op deze manier kan je voor weinig geld naar concerten in één van de prachtigste zalen van de wereld, met topmusici. Als je dan toch in Amsterdam bent: ga naar de kelder van het Stedelijk Museum om de mooiste moderne kunst te zien en neem daarna een kijkje in Boekhandel Premsala, een snoepwinkel voor boekliefhebbers! Het Kunstmuseum Den Haag mag natuurlijk ook niet ongenoemd blijven: de tijdelijke collecties bevatten daar bijzondere topstukken. Ik raak daar nooit uitgekeken!

Scapino Ballet Rotterdam: Pearl

Topdans, schitterende kostuums en meeslepende muziek van o.a. Vivaldi. Het barokspektakel Pearl is een van de succesvolste voorstellingen van Scapino Ballet Rotterdam en trok al meer dan 50.000 bezoekers.

Pearl ademt de rijke, theatrale sfeer van de barok en is gemaakt met de vaart en dynamiek van nu. Sensualiteit, pracht en praal, maar ook decadentie en intriges komen tot leven in de wervelende choreografie van Ed Wubbe. Zo groots en theatraal als Pearl is geënsceneerd, zo menselijk is het drama. Pearl gaat over schoonheid en het onafwendbare verval en heeft alle ingrediënten van een klassiek drama waarmee het opnieuw vele harten zal stelen.

Pearl is tot 31 mei te zien op de facebook pagina van het Ballet

Meer achtergrond informatie over de voorstelling? Niemand minder dan choreograaf Ed Wubbe geeft een inleiding over de voorstelling

Online balletlessen door dansschool Zhembrovskyy West

Heb je altijd al een keer balletlessen willen nemen? Alexander Zhembrovsky, voormalig solist bij Het Nationale Ballet, opende een paar jaar geleden zijn balletschool in Amsterdam. Door de huidige situatie heeft hij besloten zijn lessen online te gaan geven, met de beste dansers van het beste gezelschap in Nederland als docenten.

Een perfect manier om te beginnen als je fitter wilt worden, zegt Zhembrovsky zelf. Door dansen voel je je vrijer, je lichaam leert op een andere manier bewegen. Dit zie je terug in je dagelijks leven.

Op de website lees je meer over groepslessen en privé lessen.

Op het youtube account van de balletschool staan ook genoeg work-outs en tutorials die je eerst kunt uitproberen.

1,5 meter dans Jan Kooijman

Jan Kooijman, acteur en voormalig danser, blijft zijn hoofd breken over hoe je tot kunst kunt komen als je elkaar nooit mag aanraken. Hij bespreekt dit onderwerp met verschillende mensen uit de danssector in zijn serie '1,5 meter dans'. De serie is te volgen via Instagram TV, te vinden op het account van Jan Kooijman (@jankooijmagram). Voorbeelden van gasten in de serie zijn Igone de Jongh, Ed Wubbe, Floris Bosveld, Margot Weeda en Lucia Marthas.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.