Universiteit Leiden

nl en

Promotie

A Computational Study of Structural and Excitonic Properties of Chlorosomes

Datum
woensdag 6 mei 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

De langgekoesterde wens van veel bio-wetenschappers - om structuur direct aan functie te koppelen en moleculaire mechanismen vanuit chemische of natuurkundige basisprincipes te verklaren - komt eindelijk dichterbij, en bevredigt niet alleen onze wetenschappelijke nieuwsgierigheid maar biedt ook mogelijke oplossingen voor de vele uitdagingen op het gebied van gezondheid, energie en duurzaamheid waar de mensheid momenteel voor staat. Mijn persoonlijke wens was en is om de werking van het grootste en meest efficiënte antenne-complex in fotosynthetische bacteriën, het chlorosoom, op moleculair niveau te doorgronden. Door klassieke rekenmethoden voor de beschrijving van moleculaire bewegingen te koppelen aan quantum modellen voor de elektronische bewegingen, en vergelijking met experimentele gegevens, ben ik in staat geweest om allereerst de moleculaire bouw van chlorosomen eenduidig te bepalen. Bovendien bood deze hybride aanpak me nieuw en uniek inzicht in de wijze waarop deze antennes robuuste en efficiënte functies coderen in structuur en beweging, middels een zeer gerichte koppeling van een klassieke (moleculaire) en quantum mechanische (elektronische) dans in een chirale superstructuur. Door de chlorosomen zo te bestuderen begrijpen we niet alleen de bron van hun fotosynthetische efficiëntie veel beter, wat van pas kan komen voor het ontwerp van nieuwe generaties zonnecellen, maar krijgen we tevens uniek inzicht in de veelzijdige manieren waarop de natuur haar functies vastlegt: niet alleen in DNA, maar ook in de wijze waarop moleculen zich schikken in een groter aggregaat, en de dans die daaruit voortkomt.

Promotor

  • Prof.dr. H.J.M de Groot

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.