Telders Symposium

Rapenburg 73
2311GJ Leiden

Zaterdag 4 april 2020, Academiegebouw Leiden

Met de Cleveringabijeenkomsten die eind november binnen en buiten Nederland worden gehouden wordt prof. Cleveringa in ere gehouden, in het bijzonder zijn protestcollege van 26 november 1940.

Zoals uitgebreid is aangegeven in de dit jaar verschenen Cleveringabiografie van de hand van prof. Kees Schuyt heeft een andere Leidse hoogleraar, prof. B.M. (Ben) Telders, een belangrijke rol gespeeld in het leven van Cleveringa, ook meer specifiek bij diens protestcollege. ‘Geen Cleveringa zonder Telders’, zoals Schuyt verwoordde in zijn toespraak bij de presentatie van de Cleveringabiografie in een stampvol Academiegebouw, op 16 januari jl.

Anders dan Cleveringa heeft Telders de oorlog niet overleefd. Hij overleed op 6 april 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen. Ter nagedachtenis aan Telders is in 1947 het Volkenrechtelijk Dispuut “Prof. mr. B.M. Telders” opgericht, verbonden aan de juridische faculteit van de Universiteit Leiden. Vanuit dit Dispuut is het initiatief genomen om een symposium te organiseren gewijd aan Telders, op zaterdag 4 april 2020, 75 jaar na zijn overlijden. Door een aantal sprekers zal dan aandacht worden besteed aan het leven en gedachtegoed van prof. Ben Telders. Ook zal bij die gelegenheid een boek worden gepresenteerd.