Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Uitgesteld | Personalized treatment for von Willebrand disease by RNA-targeted therapies

  • A. de Jong
Datum
dinsdag 7 april 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

De ziekte van von Willebrand is de meest voorkomende erfelijke bloedingsziekte. Patiënten ontwikkelen voornamelijk blauwe plekken, bloedneuzen of tandvleesbloedingen. Vrouwen hebben vaak ook hevig menstrueel bloedverlies en sommige patiënten die ernstiger zijn aangedaan kunnen gewichtsbloedingen of darmbloedingen ontwikkelen. Ook kunnen ernstige bloedingen ontstaan tijdens een operatie of kiesextractie. Bloedingen bij de ziekte van von Willebrand worden veroorzaakt door een defect in von Willebrand factor (VWF), een groot multimeereiwit dat voornamelijk wordt aangemaakt in endotheelcellen. De ziekte van von Willebrand wordt meestal veroorzaakt door dominant negatieve mutaties in VWF.

In het proefschrift “Personalized treatment for von Willebrand disease by RNA-targeted therapies” is onderzocht of het remmen van het mutante VWF allel, zonder het gezonde ‘wildtype’ allel te remmen, een positief effect heeft op de functie van VWF en of dat ook het fenotype van de ziekte van von Willebrand verbetert. Voor het remmen van specifiek het mutante VWF allel hebben we gebruik gemaakt van ‘small interfering’ RNAs (siRNAs). Deze siRNAs zijn getest in verschillende modellen voor de ziekte van von Willebrand. We laten in heterologe cel systemen, patiënt verworven cellen en in muismodellen zien dat we inderdaad selectief het mutante VWF kunnen remmen. Ook laten we zien dat met het remmen van mutant VWF verschillende VWF defecten gecorrigeerd kunnen worden. Deze resultaten zijn veelbelovend voor de verdere ontwikkeling van allel specifieke siRNAs als nieuw behandelingsstrategie voor patiënten met de ziekte van von Willebrand.

Promotor

  • Prof.dr. H.C.J. Eikenboom

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.