Universiteit Leiden

nl en

Lezing | online

Het immuunsysteem: vriend of vijand bij coronavirusinfecties?

Datum
donderdag 23 april 2020
Tijd
Locatie
Virtuele collegezaal NGL

Net als veel ziekmakende bacteriën zijn sommige coronavirussen meesters in het ondermijnen van de afweermechanismen van ons immuunsysteem. In een online lezing voor het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden (NGL) legt hoogleraar Immunobiologie Annemarie Meijer uit wat een coronavirus op celniveau met het lichaam kan doen en welke strategieën er zijn om zo'n virus te bestrijden.

Deze lezing bijwonen? Meld je aan en ontvang de link.

Een duik in de biologie van coronavirussen

Nu het onderzoek van Annemarie Meijer naar tuberculose en andere bacteriële infectieziekten stil ligt, verdiept zij zich in de minstens zo interessante biologie van coronavirusinfecties, in het bijzonder COVID-19. Sommige van deze virussen vertonen overeenkomsten met de bacteriële ziekteverwekkers waar zij onderzoek naar doet: deze kunnen ook op slinkse wijze ons immuunsysteem ernstig ondermijnen. Dat geldt in het bijzonder voor SARS-CoV-2, het coronavirus dat  COVID-19 veroorzaakt en onze wereld nu zo ingrijpend verandert.

Coronavirussen kunnen de signaalmechanismen in het immuunsysteem verstoren die nodig zijn om de afweer in gang te zetten. Ook kunnen ze onze cellen aanzetten tot een zelfdodingsprogramma dat gepaard gaat met heftige ontstekingen. Bovendien ontregelen coronavirussen de autofagie, het zelfreinigende systeem van onze cellen, waar Meijer eerder dit jaar over in een lezing voor het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden vertelde (deze en andere lezingen zijn terug te kijken via het NGL-archief).

Het bestrijden van COVID-19

In de afgelopen jaren hebben virologen al veel kennis vergaard over verwante coronavirussen zoals het SARS- en het MERS-virus. Meijer vertelt hoe dat heeft geleid tot verschillende strategieën om nu de strijd met COVID-19 aan te gaan. Ook zal ze in haar lezing weer terug naar haar onderzoeksonderwerp tuberculose gaan, want in afwachting van een vaccin tegen COVID-19, kan een bijna honderd jaar oud tuberculosevaccin mogelijk enige bescherming bieden.

Over Annemarie Meijer

Annemarie Meijer is hoogleraar Immunobiologie bij het Instituut Biologie Leiden (IBL). Zij doet onderzoek naar afweermechanismen tegen intracellulaire pathogenen, waaronder bacteriën die levensbedreigende infectieziekten veroorzaken, zoals tuberculose en salmonellose. Met haar onderzoek wil zij bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën voor de behandeling van antibioticaresistente infecties.

Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden in tijden van Corona

In een serie van korte, hoogwaardige online lezingen vertellen Leidse wetenschappers vanuit hun eigen expertise over verschillende aspecten van de coronacrisis. Sluit elke twee weken op donderdagavond om 19:45 aan in de virtuele collegezaal van het NGL!

Stuur mij de link om te kijken!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.