Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Total Knee Arthroplasty, Asian Perspectives

  • N.C. Budhiparama
Datum
woensdag 4 maart 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Ondanks moderne vooruitgang is totale knieartroplastiek (TKA) nog verre van perfectie. Met zijn ontevredenheid, die 20-25% is, moet het concept van TKA worden verbeterd. TKA-tevredenheid wordt geassocieerd met patiëntfactoren, chirurgische factoren en postoperatieve complicaties. Patiëntfactoren spelen een belangrijke rol bij de TKA-tevredenheid, en een daarvan is het verkrijgen van een goede implantaatbotpassing. Het hangt af van de etniciteit, sociaal-economische en culturele van de patiënt. Daarom is speciale aandacht nodig bij Aziatische patiënten. Het meeste TKA-systeem, dat is gebaseerd op Noord-Amerikaanse en Europese patiënten, kon niet worden vergeleken met Aziatische patiënten. Kleinere maten moeten beschikbaar zijn voor een goede implantaatbotpassing. Maar zelfs met de TKA-systemen die beschikbaar waren, hadden Aziatische patiënten een grotere verbetering in bewegingsbereik in vergelijking met Noord-Amerikaanse patiënten. Het kan te wijten zijn aan preoperatieve aandoeningen en chirurgische factoren. In de chirurgische factoren werden patellaire denervatie en op versnellingsmeter gebaseerde navigatie geïntroduceerd. Patellaire denervatie kon de AKP niet verlagen, terwijl op accelerometer gebaseerde navigatie ook niet zijn superioriteit kon aantonen bij het verbeteren van functionele resultaten. Daarom moet de chirurg beslissen op welk punt in de evolutie van deze opkomende technologie dat de potentiële voordelen van computergestuurde methoden de kosten en potentiële risico's in een individuele praktijk rechtvaardigen. Bij postoperatieve complicaties is VTE een van de belangrijkste complicaties. Het ras kan het VTE-risico beïnvloeden. Daarom kan een andere aanpak nodig zijn bij de preventie van VTE voor Aziatische patiënten. Uiteindelijk blijft TKA een compromis voor de natuur.

Promotoren

  • Prof.dr. R.G.H.H. Nelissen
  • Prof.dr. S. Parratte (Hospital of Marseille)

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.