Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Top Lectures: Dolf Weijers

Datum
donderdag 12 maart 2020
Tijd
Locatie
Sylvius
Sylviusweg 72
2333 BE Leiden
Zaal
1.5.31

Wees welkom bij de Top Lectures van het Instituut Biologie Leiden! Twee keer per maand nodigen onderzoekers van het IBL een (inter)nationale gastspreker uit om een masterclass aan studenten te geven en aansluitend een publiekslezing te houden voor algemeen publiek. Na afloop is er gelegenheid voor een drankje. Toegang is gratis!

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 15.00 - Masterclass voor studenten
  • 16.00 - Publiekslezing voor algemeen publiek en studenten
  • 17.00 - Borrel voor iedereen
  • 18.00 - Einde

Uw gastheer voor deze editie is hoogleraar Ontwikkelingsgenetica van Planten Remko Offringa. Hij heeft Dolf Weijers, Leerstoelhouder Biochemie aan de WUR, uitgenodigd. Prof. Dr. Weijers zal spreken over convergentie van 'cell polarity systems' verspreid over verschillende meercellige rijken. 

Korte samenvatting (in Engels): Cells in multicellular organisms organise along body and tissue axes. Cellular processes, such as division plane orientation, must be aligned with these polarity axes to generate functional 3-dimensional morphology, particularly in plants, where cell walls prevent cell migration. While some polarly localized plant proteins are known, molecular mechanisms of polarity establishment or its translation to division orientation are elusive, in part because regulators in animals and fungi appear to be missing from plant genomes. Cell polarity is first established in the embryo, but this has long been an intractable experimental model. In the past years, genetic and imaging tools have been developed that allow using the early Arabidopsis embryo as a model for understanding the mechanisms that drive cell polarity and oriented cell divisions. In this seminar, I will present our recent work, focusing on the identification of a novel, deeply conserved polarity system.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.