Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Salomon, still going strong

Datum
dinsdag 10 maart 2020
Tijd
Serie
Van Sahel tot Gobi
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Ook op verhalen is de theorie van survival of the fittest toegepast. Het verhaal van Salomon behoort tot de oudste en “fitste” die we hebben. In dit college hoort u hoe het zich, in zijn islamitische gedaante, aanpast aan de behoefte in Wadai, ten oosten van het Tsjaadmeer in Afrika. Kort na 1900 werd Wadai – toen de laatste onafhankelijke islamitische staat in Afrika – ingelijfd in het Franse koloniale West Afrika. Kon men als moslim blijven leven onder niet-islamitisch gezag? De traditionele islamitische rechtsscholen gaven verschillende antwoorden. Een geleerde zocht soelaas bij de wijsheid van Salomon. Ruim honderd jaar later wordt dezelfde geleerde uit de vergetelheid opgediept, samen met Salomon als een soort schutspatroon. De omstandigheden zijn anders (het gevaar komt niet meer van christenen maar van islamitische fundamentalisten in een land met een falende overheid), het verhaal dat over Salomon verteld wordt is anders, en de manier waarop het verteld wordt (nu mondeling in een volksvertelling, toen schriftelijk in een geleerd pamflet) is anders. Maar het effect is hetzelfde: Salomon, het archetype van wijsheid, geeft autoriteit aan de vertegenwoordigers van een vredelievend standpunt.

Spreker:
Dr. Dorrit van Dalen, docent LUCIS en LIAS, Universiteit Leiden

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.