Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Respiratory tract infection: prevention, early detection and attenuation of immune response

  • G. Groeneveld
Datum
woensdag 11 maart 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Luchtweginfecties zijn een van de meest voorkomende infecties waarvoor mensen een dokter raadplegen. Deze infecties worden gekarakteriseerd door micro-organismen die de luchtwegen binnendringen en daar een ontstekingsreactie veroorzaken. Dit proefschrift richt zich op preventie en vroege herkenning van luchtweginfecties en op het verminderen van de immuunreactie ten gevolge van het micro-organisme om zo de prognose voor patienten te verbeteren.
We tonen aan dat:
- zorgpersoneel zich beperkt laat vaccineren tegen griep en dat verhoging van de vaccinatiegraad mogelijk capaciteitsproblemen in de ziekenhuizen in het griepseizoen kan verminderen.
- griepvaccinatie veilig gegeven kan worden aan patienten met kanker die met immunotherapie worden behandeld.
- het mogelijk is om geautomatiseerd, real-time inzicht te verschaffen aan de GGD over potentiele uitbraken van infectieziekten in een regio. Clusters worden zo sneller gedetecteerd en kunnen worden vervolgd. Dit laatste zou ven meerwaarde kunnen zijn bij de huidige uitbraak van het nieuwe Coronavirus.
- vroege behandeling met oseltamivir bij patienten die met influenza in het ziekenhuis worden opgenomen, voorkomt sterfte en IC opname.
- De waarneming dat een bepaald (niet-lytisch) antibioticum de immuunreactie beperkt in vergelijk met standaard, lytische antibioticum therapie, bij patienten met een pneumococcen infectie, konden wij niet aantonen in een studie met klinisch relevante uitkomstmaten bij patienten met een longontsteking.
- Hartchirurgie binnen het griepseizoen (in vergelijk met hartchirurgie daarbuiten) is een risicofactor voor het ontwikkelen van postoperatieve complicaties, als een shocklong. Waarschijnlijk komt dit door een asymptomatische virale luchtweginfectie. Mogelijk is deze ernstige complicatie te voorkomen door vaccinatie of door vroege diagnostiek.

Promotor

  • Prof.dr. J.T. van Dissel

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.