Universiteit Leiden

nl en

Lezing

AFGELAST: Leidse Papyrologielezing 2020

Datum
dinsdag 24 maart 2020
Tijd
Toelichting
Zaal open om 19.30 uur
Locatie
Rijksmuseum van Oudheden Leiden
Rapenburg 28
2311 ew Leiden
Zaal
Tempelzaal

Dit evenement is afgelast De uitbraak van het coronavirus is een groot probleem voor de volksgezondheid. Met de maatregelen die wij als universiteit nemen, willen wij bijdragen aan de inperking en oplossing hiervan. We nemen de adviezen van het RIVM en de Rijksoverheid serieus. In lijn met de afgekondigde maatregelen is dit evenement afgelast.

Informatie over het coronavirus voor studenten en medewerkers.

Moedwil en misverstand op het Egyptische platteland. Uit het archief van Pisentius, bisschop van Koptos († 632)

Het komt maar zelden voor dat papyri licht werpen op leven en werken van bekende historische persoonlijkheden. Zo’n uitzondering is Pisentius, bisschop van Koptos in het zuiden van Egypte. Pisentius wordt tot op de huidige dag als een heilige vereerd in de Koptisch Orthodoxe Kerk en een rijke literatuur bewaart de herinnering aan de wonderen die hij bij zijn leven verrichtte. Daarnaast is op papyrus een deel van het archief van Pisentius teruggevonden uit de jaren rond 620. Hier geen wonderen, maar een venster op een sociale werkelijkheid die wordt getekend door conflicten van allerlei aard, van oorlog en bezetting tot en met echtelijke vechtpartijen. Door middel van zijn correspondentie probeert de bisschop controle te krijgen over die werkelijkheid en zijn gezag uit te oefenen. Dat levert een boeiend beeld op van Egypte in een tijd van religieuze en politieke crisis. 

Aanmelden: Cisca Hoogendijk

Vrij toegankelijk, alle belangstellenden zijn van harte uitgenodigd.
Na afloop wordt een drankje aangeboden.

Over de spreker
Jacques van der Vliet is emeritus-hoogleraar Godsdiensten van het Oude Egypte aan de Radboud Universiteit te Nijmegen waar hij in 2008 als buitengewoon hoogleraar werd aangesteld bij het Instituut voor Oosters Christendom. Hij was daarnaast van 1990 tot 2019 universitair docent Koptische Taal en Literatuur aan de Leidse Universiteit en fungeerde enige tijd als voorzitter van de International Association for Coptic Studies. Hij is gespecialiseerd in Koptische literatuur, waaronder magische, apocriefe en Gnostische teksten uit Egypte, maar ook in de Christelijke epigrafie uit Egypte en Nubië, en de Koptische papyrologie met speciale aandacht voor monniken en kloosters. Momenteel is hij gastmedewerken aan de Leidse Universiteit en als visiting research fellow verbonden aan het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten waar hij leiding geeft aan het onderzoeksproject 'Coptic written sources from Naqlun, Fayoum province, Egypt’. Van der Vliet heeft vele wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Zijn meest recente boek, geschreven in samenwerking met Jitse Dijkstra, is 'The Coptic Life of Aaron' (2020). Bij het grotere publiek is hij bekend om zijn boek 'Het Evangelie van Judas: Verrader of bevrijder?' (2006).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.