Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Kaiser Lente Lezing

AFGELAST: LOFAR: zwarte gaten en grote schokken in het heelal

  • Prof. dr. H.J.A. Röttgering (Universiteit Leiden)
Datum
zaterdag 28 maart 2020
Tijd
Serie
Kaiser Lente Lezingen 2020
Locatie
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

Direct aanmelden

LOFAR is een nieuwe Europese radio telescoop met 38 antenne velden in Nederland en 13 velden in 7 andere Europese landen. Het unieke aspect van LOFAR is dat er waargenomen wordt op de allerlaagste (radio) frequenties die vanaf het aardoppervlak waarneembaar zijn. De technische uitdagingen om goede kaarten te maken zijn groot: de hoeveelheid data die verwerkt moet worden zijn ontzagwekkend en de verstorende invloed van de ionosfeer en van ‘andere’ radio signalen zijn groot. Na 10 jaar hard werken kunnen we nu prachtige kaarten van de radio hemel maken. Deze geven belangrijke resultaten voor ons begrip van de evolutie van clusters van sterrenstelsels, quasars and radio galaxies en melkwegstelsels.

In 1993 is Huub Rottgering gepromoveerd in de sterrenkunde aan de universiteit van Leiden. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in Cambridge (UK) kwam hij terug naar zijn ALMA mater, waar hij nu werkt als hoogleraar in de observationele cosmology en als wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut ‘de Sterrewacht Leiden’. Met behulp van grote telescopen en satellieten bestudeert hij verre melkwegstelsels en quasars. Gedurende de laatste 10 jaar speelt de nieuwe radio telescope LOFAR een belangrijke rol in zijn wetenschappelijke loopbaan. Met een groot team tracht hij diepe beelden van de hemel te maken op hele lage radio frequenties om zo meer te begrijpen hoe melkwegstelsels en quasars ontstaan.

Programma

De lezing start om 14:00 en is bedoeld voor algemeen publiek. Na de lezing is er 15 minuten lang gelegenheid om vragen te stellen. Voor wie wil, is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding door de Oude Sterrewacht.

13:15  Ontvangst met koffie, thee en koekjes
14:00 Lezing (incl. 15 minuten publieksvragen)
15:15  Rondleiding door de Sterrewacht
16:00  Sluitingstijd Sterrewacht

Tickets

De kaarten voor de lezing kosten €4,- per persoon. Wanneer je ook een rondleiding wil doen, kan je een combi-ticket kopen voor €8,-.

Vier zaterdagen vol met astronomie

Het Leidsch Astronomisch Dispuut 'F. Kaiser' en de Oude Sterrewacht Leiden organiseren ook dit jaar weer de Kaiser Lente Lezingen, de jaarlijkse serie lezingen voor het algemeen publiek. Hierbij komen vier experts van zowel de Universiteit Leiden als andere universiteiten naar de Oude Sterrewacht om een lezing te geven over een centraal thema, ter promotie van de sterrenkunde.

 

Aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.