Universiteit Leiden

nl en

Debat | LUCIS | Tweegesprek

Journalistiek in Irak

Datum
woensdag 4 maart 2020
Tijd
Toelichting
Gratis toegang, koffie en thee om 19.15 en een borrel achteraf.
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
A1.44 (Lorentzzaal)

Sinds oktober zijn er heftige protesten in Irak. Hoe ziet Irak er post-Saddam uit? En wat brengt de toekomst voor de Irakezen? Dit zijn vragen waarop zowel Judit Neurink als Sakir Khader in hun journalistieke werk een antwoord proberen te vinden. Op woensdag 4 maart 2020 zullen zij, onder leiding van journaliste Wendelmoet Boersema (voormalig chef buitenlandredactie Trouw), met elkaar in gesprek gaan over hoe het is om journalistiek te bedrijven in Irak, over hun persoonlijke betrokkenheid en over de toekomst van Irak.

Judit Neurink presenteert op deze avond haar nieuwe boek Geweld is nooit ver weg: Tien jaar berichten uit Irak, waar ze ook passages uit zal voorlezen. Sakir Khader laat fragmenten zien uit zijn documentaireserie De puinhopen van Irak, eerder dit jaar te zien op NPO2.

Wil je meer weten over Irak of ben je benieuwd hoe het is om journalist te zijn in een conflictzone? Kom dan naar deze avond georganiseerd door LUCIS.

Registreer hier

Geweld is nooit ver weg

Judit Neurink woonde meer dan 10 jaar in Iraaks-Koerdistan, waar ze als correspondent voor Trouw en De Standaard actief was. Ze zette er een mediacentrum op om journalisten te trainen. Geweld is nooit ver weg is een journalistieke reis over liefde en haat voor een land dat telkens opnieuw in de schijnwerpers staat. Dit boek gaat over de belofte van vrede, die na ieder conflict in Irak weer lijkt op te lossen in nieuw geweld.

De puinhopen van Irak

In De puinhopen van Irak trekt de Nederlands-Palestijnse journalist en documentairemaker Sakir Khader, in gezelschap van zijn vriend en lokale producer Mohamed Rasool, een half jaar rond in het Irak dat we in het nieuws niet te zien krijgen. Op de plekken waar het stof van vier generaties oorlog langzaam neerdaalt, spreekt Sakir als camjo regisseur met de Irakezen die achterblijven. Hoe gaat hun leven verder nu het IS-kalifaat is gevallen en het gevaar lijkt te zijn geweken?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.