Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De muur van de oude vrouw

Datum
dinsdag 3 maart 2020
Tijd
Serie
Van Sahel tot Gobi
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Hoe middeleeuwse Egyptenaren faraonische overblijfselen een betekenis gaven

In dit college zien we hoe het Bijbelse verhaal van Mozes dat zijn volk uit Egypte leidt, een hele nieuwe betekenis krijgt in Islamitisch middeleeuws Egypte. De inwoners van Egypte, zowel moslims als christenen, die Arabisch en Egyptisch spreken, gebruiken het verhaal om hun land en daarmee zichzelf een plek te geven in de wereldgeschiedenis. Daarbij maken ze creatief gebruik van de overblijfselen uit de faraonische periode die overal in het land zichtbaar waren, maar waarvan niemand de ware betekenis kende. Professor Sijpesteijn zal laten zien dat het logisch was dat men in een periode van grote sociale veranderingen in middeleeuws Egypte verbinding zocht met de hele oude Bijbelse geschiedenis die voor alle inwoners van Egypte betekenis had. Maar ze zal ook laten zien dat de versie die in middeleeuws Egypte circuleerde een heel eigen vorm en betekenis kreeg die paste bij de situatie van dat moment.

Spreker:
Prof.dr. Petra Sijpesteijn, hoogleraar Arabisch, LUCIS en LIAS, Universiteit Leiden

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.