Lezing

CPP Annual Lecture with Margaret Moore "Territorial Rights and Natural Resources"

donderdag 5 maart 2020
P.J. Veth
Nonnensteeg 1-3
2311 VJ Leiden

Over de lezing

De natuurlijke hulpbronnen van de aarde – van aardolie en water tot mineralen en land – zijn essentieel voor ons voortbestaan. Maar wie heeft het recht deze te controleren, gebruiken en benutten? Zou iemand überhaupt de natuurlijke gaven van onze planeet in bezit kunnen nemen? Gezien de ernstige klimaatcrisis en de vele conflicten over onze hulpbronnen zijn deze vragen niet allen interessant voor academici, maar ze zijn van vitaal belang voor de samenleving als geheel inclusief onze toekomstige generaties.

In haar lezing zal Margaret Moore deze vragen en bestaande antwoorden behandelen. Zij zal laten zien dat de huidige benaderingen niet langer voldoen. Haar originele benadering onderzoekt de diverse manieren waarom mensen omgaan met natuurlijke hulpbronnen ten einde na te gaan welke waarden hieraan ten grondslag liggen.

De lezing is in het Engels.

Over Margaret Moore

Margaret Moore is directeur van het Centre of Democracy and Diversity and professor in politieke theory and filosofie aan Queen’s University (Canada). In haar werk richt zij zich op territoriale rechtvaardigheid, mondiale rechtvaardigheid, gerechtvaardigde oorlog, historische onrechtvaardigheid, democratische theorie, nationalisme, multiculturalisme, immigratie, en de geschiedenis van het politieke denken. Zij is de auteur van Who Should Own Natural Resources? (Polity 2019); A Political Theory of Territory (Oxford 2015); Ethics of Nationalism (Oxford 2001), en Foundations of Liberalism (Oxford 1993). Daarnaast heeft zij een groot aantal artikelen, hoofdstukken en bundels gepubliceerd. A Political Theory of Territory won de Best Book Prize van de Canadese Filosofische Associatie in 2017 en is in diverse talen vertaald. In 2019 werd zij lid van de Royal Society of Canada.

Toegang tot de lazing is gratis en het is niet nodig aanwezigheid vooraf op te geven. Zie de website van het Centre for Political Philosophy voor meer informatie. Voor vragen en inlichtigen kunt u terecht bij dr. Wouter Kalf.