Lezing | Studium Generale

Wat heb je als kiezer aan politieke peilingen?

woensdag 12 februari 2020
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden

Let op: andere datum dan in het programmaboekje

Politieke peilingen worden veel gebruikt om een duiding te geven aan de electorale strijd tussen politieke partijen en om inzicht te geven in de opinie van burgers over actuele vraagstukken. In een peiling ondervraag je een beperkte groep mensen om iets te kunnen zeggen over de hele groep, bijvoorbeeld alle kiezers. Dat is een krachtig instrument, maar peilingen zijn niet onomstreden: regelmatig blijken er verschillen tussen slotpeilingen en de verkiezingsuitslag. Betekent dit dat kiezers peilingen maar beter links kunnen laten liggen? Universitair hoofddocent Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer (een gemiddelde van peilingen), bespreekt hoe je peilingen als kiezer kunt gebruiken en welke valkuilen je daarbij beter kan vermijden.