Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Internationaal Symposium over Russisch-Nederlandse Betrekkingen: Wat denken Russen echt over Nederland?

Datum
vrijdag 14 februari 2020
Tijd
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
3.46

Muddling or Breaking Through? Russian-Dutch relations in the next decade

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden en kennisplatform Raam op Rusland organiseren 14 februari een openbaar symposium over de Russisch-Nederlandse betrekkingen in het volgende decennium. Sprekers zijn toonaangevende Russische en Nederlandse experts.    

Resultaten van baanbrekend onderzoek naar de Russische publieke opinie over Nederland

Aanleiding voor dit symposium zijn de recente uitkomsten van baanbrekend onderzoek, het eerste in zijn soort, die relevant zijn voor de betrekkingen tussen Rusland en Nederland, in het bijzonder als het gaat om:

 • Het lopende proces rond de MH17.
 • De sancties en tegensancties sinds het Oekraïne-conflict.
 • De rol van Nederland bij de behartiging van de economische belangen van Rusland.

Het onderzoek is eind vorig jaar uitgevoerd door hét onafhankelijke sociologische onderzoeksinstituut van Rusland,  Levada Center, in opdracht van en in overleg met de Universiteit Leiden en Raam op Rusland.

Op het symposium zullen de resultaten van dit onderzoek bekend worden gemaakt.

Sprekers

Met Russische experts

 • Aleksej Levinson, sociaal-cultureel researcher van Levada Center, over de uitkomsten van zijn kwantitatieve en kwalitatieve onderzoek.
 • Aleksej Gromyko, directeur van het Europa Instituut van de Russische Academie der Wetenschappen. Gromyko is een kleinzoon van Andrej Gromyko, die tussen 1957 en 1985 minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie was.
 • Sergej Markedonov, historicus en expert op het gebied van Europese veiligheidsvraagstukken. Markedonov is docent aan het Moskouse Instituut voor Internationale Betrekkingen (MGIMO) en de Russische Staatsuniversiteit voor Geesteswetenschappen, en is onder meer columnist voor de nieuwssite RBK en deelnemer heeft meer dan 50 academische publicaties op zijn naam staan.

En Nederlandse experts

 • Jaap de Hoop Scheffer, hoogleraar internationale politiek en diplomatieke praktijk aan de Universiteit Leiden. De Hoop Scheffer was fractievoorzitter van het CDA, minister van Buitenlandse Zaken en secretaris-generaal van de NAVO.
 • Renée Jones Bos, Ruslandkundige en tot voor kort Nederlands ambassadeur in Rusland. Bos-Jones was voorheen onder meer ambassadeur in de Verenigde Staten en secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Tony van der Togt, Ruslandkundige, Strategic Policy Advisor bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en Associate Fellow bij Clingendael Institute.

 Het openbaar symposium  wordt geleid door:

 • Menno Hurenkamp, medewerker van Raam op Rusland. Hurenkamp is politicoloog en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit voor Humanistiek. Hij zal optreden als moderator.
 • Jos Schaeken, hoogleraar bij de opleiding Russische Studies aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Schaeken verzorgt de aftrap.

Meer informatie

De voertaal van dit evenement is Engels. De toegang is gratis, maar er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld u dus tijdig aan!

Aansluitend is er een borrel.

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot Chris Colijn (Faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit Leiden) via j.c.colijn@hum.leidenuniv.nl.

Aanmelden (gratis)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.