Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Top Lectures: Mark Bisschops

Datum
donderdag 27 februari 2020
Tijd
Serie
Top Lectures 2020
Locatie
Sylvius
Sylviusweg 72
2333 BE Leiden
Zaal
1.5.31
Dr. Ir. Mark Bisschops

Wees welkom bij de Top Lectures van het Instituut Biologie Leiden! Twee keer per maand nodigen onderzoekers van het IBL een (inter)nationale gastspreker uit om een masterclass aan studenten te geven en aansluitend een publiekslezing te houden voor algemeen publiek. Na afloop is er gelegenheid voor een drankje. Toegang is gratis!

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 15.00 - Masterclass voor studenten
  • 16.00 - Publiekslezing voor algemeen publiek en studenten
  • 17.00 - Borrel voor iedereen
  • 18.00 - Einde

Uw gastheer voor deze editie is hoogleraar Industriële biotechnologie Han de Winde. Hij heeft Mark Bisschops, Industrieel Microbioloog aan de TU Delft, uitgenodigd. Mark zal spreken over fysiologie van gistcellen bij 'near-zero' groei-snelheden. 

Korte samenvatting (in Engels): Non-dividing yeast cells can strongly contribute to addressing major challenges our society currently face. Saccharomyces cerevisiae and other yeasts are major industrial workhorses in the sustainable production of commodity chemicals and pharmaceuticals. However, in many biotechnology processes, biomass is a by-product, and growth should be minimized to increase product yields. S. cerevisiae strongly enhances our knowledge of cellular processes and mechanisms in humans, including ageing-related diseases.
To date, the best-studied non-dividing yeast cultures are stationary phase cultures; batch cultures in which growth ceased due to depletion of essential nutrients. The virtual absence of metabolic activity due to this starvation, however, severely limits the use of these cells both as cell factory and as a model for metabolically active, non-dividing metazoan cells.
To overcome these limitations, nutrient-limited retentostat cultures can be used to reproducibly achieve near-zero growth in aerobic and anaerobic yeast cultures. We will focus on near-zero growth physiology and molecular responses, especially in the interplay between cellular energetics, ageing and neurodegenerative diseases.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.