Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Robots, Aliens en Popcorn & Kosmos

Datum
donderdag 13 februari 2020
Tijd
Serie
De hemel verbeeld
Locatie
Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

Robots, Aliens & Popcorn - De hemel op het witte doek

Sinds het vroegste begin van de filmkunst is er een verlangen om het heelal te verbeelden. In 1902 wordt Le voyage dans la lune voor het eerst vertoont op het witte doek. Deze kwartier durende stomme film van de Franse filmpionier Georges Méliès is losjes gebaseerd op de boeken De la Terre à la Lune van Jules Verne en The First Men in the Moon van H.G. Wells. Méliès laat zien hoe een groep vreemd uitgedoste mensen zich per kanonskogel op de maan laat afvuren, alwaar zij afdalen in een ondermaanse grot vol reuzenpaddenstoelen waar zij een gevecht leveren tegen de selenieten (insectachtige maanmannetjes), om uiteindelijk weer naar de aarde terug te keren. In deze lezing neemt wetenschapsjournalist en auteur George van Hal je mee naar de buitenaardse werelden in sci-fi films en toont hij ons de wisselwerking tussen wetenschap en fantasie.

Spreker:
George van Hal (MSc), wetenschapsredacteur bij de Volkskrant

Kosmos: Kunst en Kennis

De tweede lezing van de avond staat volledig in het teken van de tentoonstelling ‘Kosmos: Kunst & Kennis’. In deze tentoonstelling ervaart de bezoeker dat de fascinatie voor het heelal van a lle culturen en alle tijden is. Zowel wetenschappers als kunstenaars hebben de hemel door de eeuwen heen op talloze manieren verbeeld. Samen met Prof. dr. Ewine van Dishoeck werkte Cocquyt aan de totstandkoming van de tentoonstelling. Tijdens deze lezing belicht hij de wetenschappelijke en kunstzinnige kanten van de tentoonstelling en vertelt het verhaal achter enkele bijzondere objecten.

Spreker:
Tiemen Cocquyt (MSc), conservator natuurwetenschappen tot 1800 voor het Rijksmuseum Boerhaave

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.