Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Order and Crime: Criminal Groups´ Political Legitimacy in Michoacán and Sicily

Datum
donderdag 20 februari 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

This investigation researches on contexts of disorder or crisis, in which criminal actors gain legitimacy. By affirming that criminal groups are already social agents, this research argues that they gain political legitimacy to the extent that criminal groups engage in an authority-building process. Thus, it focuses on two instances in which criminal groups launched campaigns—or at least engaged in planned activities— in order to gain political and social legitimacy. La Familia Michoacana (LFM) and Los Caballeros Templarios (LCT) de Michoacán, on the one hand, and Cosa Nostra (CN), on the other, offer rich and instructive cases to examine. Precisely, the research asks for how these groups seek to forge legitimacy, as well as for what are their strategies for that purpose.

Promotor

  • Prof.dr. I.G.B.M. Duyvesteyn

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.