Lezing | Studium Generale

Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

“...in onze tijd aan de hemel ontdekte verschijnselen” - Een nieuwe kijk op het zwerk in Galileo’s Dialogo

In 1632 verschijnt Dialogo sopra i due Massimi Sistemi del Mondo Tolemaico e Copernicano van de Toscaanse natuurkundige Galileo Galilei. Hierin behandelt hij in dialoogvorm de wereldbeelden van Ptolemaeus en Copernicus. Vier dagen lang discussiëren drie heren; Salviati (Galileo’s alter ego), Sagredo (een geleerde leek) en de breedsprakige aristotelicus Simplicio (wiens naam is afgeleid voor de Italiaanse scheldnaam sempliciotto ‘simpelmans’). Tijdens de eerste dag staat het onderscheid tussen de onder- en bovenmaanse sferen ter discussie. Hierbij wordt de vergankelijke, imperfecte aarde voorgesteld als tegenhanger van de onvergankelijke, perfecte hemelsfeer. In deze lezing onderzoekt Gijs van Andel wat er gebeurt als het onderscheid tussen hemel en aarde in het geding komt.

Spreker:
Gijs van Andel (MA), docent filosofie aan Atheneum College Hageveld

Een tweede aarde in het vizier - Hoe leg je een exoplaneet op de gevoelige plaat?

In een postuum verschenen filosofisch traktaat Cosmotheoros speculeert Christiaan Huygens over het leven op de andere planeten. De mogelijkheid voor leven op andere planeten is volgens hem een noodzakelijke consequentie van het Copernicaanse wereldbeeld. Inmiddels komen we steeds een stapje dichterbij de zoektocht naar exoplaneten die leven herbergen. Sinds 1992 is het bestaan van exoplaneten aangetoond. Deze werden tot nog toe gevonden via een indirecte methode door het bestuderen van veranderingen in de sterkte van het licht van de ster waar ze omheen draaien. Maar als het aan Steven Bos ligt laat de eerste directe waarneming van een aardachtige exoplaneet niet lang meer op zich wachten. Tijdens deze lezing vertelt Bos hoe hij samen met andere astronomen bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën waarmee exoplaneten op de gevoelige plaat kunnen worden gelegd.

Spreker:
Steven Bos (MSc), promovendus bij Wiskunde en Natuurwetenschappen, Universiteit Leiden