Lezing

Lezing professor Wolfgang Ernst: The Slave Killed Twice - a Legal Riddle and its European History

vrijdag 21 februari 2020
17.30 uur Kennismaking op A3-gang - 18.15 uur Aanvang lezing B0.41
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
B0.41

Op vrijdag 21 februari heeft Philips van Leyden b.p. de bijzondere eer om niemand minder dan professor Wolfgang Ernst te ontvangen, de huidige Regius Professor of Civil Law aan de Universiteit van Oxford en fellow van het vermaarde All Souls College aldaar. In zijn (Engelstalige) lectio, getiteld "The Slave Killed Twice - a Legal Riddle and its European History", zal hij spreken over het onderwerp van zijn meest recente boek. Aan bod komt de receptiegeschiedenis van de Romeinsrechtelijke paradox ten aanzien van een gedode slaaf en aansprakelijkheid van zijn twee opeenvolgende aanvallers onder de Lex Aquilia - in andere woorden, rechtsgeschiedenis op het scherpst van de snede.

"For the antinomy between D. 9,2,51 and D. 9,2,11,3, a ‘cause célèbre’ of Roman law scholarship, the contributions between ca. 1200 and 2018 have been collected for quantitative analyses. Can one identify mega-trends, find ‘winners’ and ‘losers’ in the development? Where are continuities and breaks in the evolution of interpretations? What were the changing fashions of interpretation, blind alleys, lasting progresses? How has this evolution coloured today’s approaches? In a second part, both texts will be revisited in an exercise of close reading."

Zoals gebruikelijk bent u om 17.30 uur van harte welkom op de afdeling Rechtsgeschiedenis (A-vleugel, derde verdieping van het KOG) voor de kennismaking. Wij wijzen er met nadruk op dat deze bijzondere lezing om 18:15u. zal aanvangen, vijftien minuten eerder dan gewoonlijk, in lokaal B0.41. Na afloop zullen wij traditiegetrouw in Philipsstijl dineren. Van harte welkom!