Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Lezing door Jip Stam over het Wildersproces, het politieke debat en de scheiding der machten

Datum
dinsdag 18 februari 2020
Tijd
Toelichting
19.00 uur lezing in B0.32 - 21.00 uur napraten op de gang bij A3 (boven het restaurant)
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
B0.32

Op 18 februari zal Jip Stam, onderzoeker en docent bij de afdeling Encyclopedie, op uitnodiging van studievereniging DIQIT een lezing houden over het tweede strafproces tegen Geert Wilders. Daarbij zal uiteraard worden stilgestaan bij de recente ontwikkelingen in deze procedure, zoals de vraag naar politieke bemoeienis vanuit het ministerie van justitie en veiligheid, maar zal ook aandacht worden besteed aan vragen van meer rechtstheoretische aard. Zoals: Vormen de uitlatingen van Wilders naar recente jurisprudentie van de Hoge Raad een bedreiging voor de democratische rechtsstaat? Loopt de rechter in dit soort zaken het risico in politiek vaarwater te komen? En zo ja, is dat erg? Aan de hand van deze en andere vragen zal Stam met studenten en andere geïnteresseerden van gedachten wisselen, in de hoop deze ingewikkelde procedure tastbaar en inzichtelijk te maken.

Over de spreker

Jip Stam (1993) is afgestudeerd in de politieke wetenschap en encyclopedie en filosofie van het recht aan de Universiteit Leiden (beide cum laude) en is sinds februari 2019 werkzaam als docent en onderzoeker bij de afdeling Encyclopedie van het Instituut Metajuridica. Zijn promotieonderzoek (onder supervisie van prof. Afshin Ellian) spitst zich toe op de verhouding tussen hate speech-wetgeving en het functioneren van de representatieve democratie, waarbij in het bijzonder de rol van de rechter bij het interpreteren en toepassen van deze wetgeving centraal staat.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.