Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Immunochemical approaches to monitor and modulate the adaptive immune system

  • J.J. Luimstra
Datum
woensdag 12 februari 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Ons immuunsysteem is uiterst geavanceerd als het aankomt op het detecteren en elimineren van geïnfecteerde of getransformeerde cellen. De eerstelijnsafweer wordt verzorgd door het aspecifieke aangeboren immuunsysteem, door herkenning van pathogene- of tumorcel-fragmenten. De cellen van het adaptieve of verworven immuunsysteem kunnen pathogenen of maligne cellen specifieker herkennen door het scannen van kleine fragmenten van eiwitten, peptiden, die worden gepresenteerd door zogenaamde MHC moleculen op andere cellen in ons lichaam. Gespecialiseerde witte bloedcellen (cytotoxische, of killer T cellen) kunnen het onderscheid maken tussen lichaamseigen- en niet-eigen peptiden in het lichaam om cellen die tekenen vertonen van infectie of mutatie direct te elimineren.
Dit proefschrift beschrijft manieren om het adaptieve immuunsysteem in ons voordeel in te zetten, vanuit zowel therapeutisch als diagnostisch oogpunt. Immuuntherapieën die antivirale of antitumor responsen kunnen opwekken of versterken hebben hun effectiviteit bewezen tegen zowel infectie als kanker. Een van de strategieën beschreven in dit proefschrift is het ontwikkelen van chemisch gemodificeerde epitopen als peptide vaccins, maar ook kleine chemische moleculen spelen een steeds grotere rol in het veld van de (kanker)immunotherapie.
Daarnaast kan het monitoren van de immuunstatus en de respons op behandeling, samen met het in kaart brengen van antigene epitopen als therapeutische doelwitten, helpen bij diagnose en het ontwerpen van behandelplannen. Het tweede deel van dit proefschrift beschrijft een nieuwe methode en toepassing om cytotoxische T cellen te visualiseren en monitoren.

Promotor

  • Prof.dr. H. Ovaa

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.