Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Horizonnen & Mapping the sky with Einstein's invisible waves

Datum
donderdag 20 februari 2020
Tijd
Locatie
Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

Horizonnen - Over het leven en werk van astronoom Jan Hendrik Oort

Onlangs verscheen een omvangrijke biografie over één van de belangrijkste De hemel verbeeld 23 astronomen van de vorige eeuw, getiteld Jan Hendrik Oort – Master of the Galactic System (2019). In dit boek vertelt emeritus hoogleraar sterrenkunde Pieter van der Kruit hoe Oort een sleutelrol speelde in de wijze waarop wij vandaag de dag naar de ruimte kijken. Zo ontdekt hij in 1927 de rotatie van ons melkwegstelsel. Na de oorlog brengt Oort de spiraalstructuur van onze Melkweg in kaart met behulp van de radioastronomie. Ook lanceert hij dan zijn theorie over het bestaan van een enorme wolk, die als een soort deken ons zonnestelsel omkranst. Deze zogenoemde Oort-wolk is de kraamkamer van kometen die van tijd tot tijd richting de zon worden geslingerd. Tijdens deze lezing vertelt oud-promovendus van Oort, prof.dr. Pieter van der Kruit, over het leven en de ontdekkingen van deze onvolprezen Nederlandse astronoom.

Spreker:
Prof.dr. Piet van der Kruit, emeritus hoogleraar sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen

Mapping the sky with Einstein’s invisible waves (in English)

In this second lecture astronomer Valeriya Korol will tell us about her research on a new, pioneering method for mapping our Galaxy using gravitational waves. The existence of gravitational waves was first predicted in 1915 by Einstein in his general theory of relativity. He theorized that events like the explosion of stars (supernovae) and binary black holes orbiting each other cause invisible ripples in the fabric of space-time. However, Einstein thought that these oscillations, being much weaker than light- or radio waves, could not be detected. A hundred years later, in 2015, gravitational waves have been detected for the first time. Astronomer Valeriya Korol’s research focuses on binary star systems in our Galaxy that are strong emitters of gravitational waves. In this lecture Korol will explain how these gravitational waves can be used to derive the mass and distance of astronomical objects with the aim to reconstruct the structure and the past history of our Milky Way.

Speaker:
Dr Valeriya Korol, postdoctoral fellow at the Institute for Gravitational Wave Astronomy (University of Birmingham)

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.