Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Hector Berlioz (avond 1)

Datum
dinsdag 4 februari 2020
Tijd
Serie
Berlioz & Liszt
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Berlioz (1803-1869) is in de Franse toonkunst een bijzondere eenling, een componist zo origineel, dat de Fransen er nog steeds een beetje moeite mee hebben. Hij werd veel bekender in Duitsland (met name door Mendelssohn) en Engeland (met name na 1945 door de dirigent Colin Davis) dan in het wat stijve en academische Frankrijk. Berlioz was in veel opzichten een kind van de jaren twintig en dertig van de negentiende eeuw, toen restauratie en revolutie hand in hand leken te gaan. Het was de tijd van de burgerkoning Louis Philippe, maar ook van schrijvers als Victor Hugo, Gérard de Nerval en Alfred de Musset. Bovendien was Berlioz een grote fan van Shakespeare. Meesterwerken als de Symfonie fantastique, de liederencyclus Nuits d’été en de dramatische legende La Damnation de Faust behoren tot het beste dat er vóór Debussy in Frankrijk is geschreven. Met de Grand Opéra Les Troyens paste Berlioz zich wonderwel aan de smaak van het Tweede Keizerrijk, van Napoleon III, aan. Hector Berlioz was overigens een briljant chroniqueur van het Franse muziekleven tussen de val van Napoleon I en de opkomst van Napoleon III.
In twee avonden (vanavond 4 en volgende week 11 februari) zal Leo Samama de wereld, de muziek en de geschriften van deze wonderbaarlijke figuur behandelen en zijn colleges illustreren met talrijke muzikale voorbeelden.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.