Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Franz Liszt (avond 2)

Datum
dinsdag 25 februari 2020
Tijd
Serie
Berlioz & Liszt
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

De Hongaarse componist en pianist Franz Liszt (1811-1886) is, evenals Niccolo Paganini op de viool, het archetype van de duivelse virtuoos. Hij was in zijn jonge jaren een ware rokkenjager, maar na een gebroken huwelijk, een geblokkeerd huwelijk en de dood van twee van zijn kinderen uit het eerste huwelijk werd Liszt in 1865 een ‘abbé’. De vroege werken van Liszt zijn in de eerste plaats een weerslag van zijn leven als klaviervirtuoos. Nadat hij in 1848 als kapelmeester in Weimar werd aangesteld, volgden ook zelfstandige orkestwerken, met name symfonische gedichten. In zijn late jaren, na 1865, volgden vele koorwerken en tenslotte een aantal enigmatische werken, die pas in de twintigste eeuw werkelijk begrepen werden. Liszt verkeerde zijn leven lang met de groten der aarde (in Europa). Hij bezocht Beethoven als kind, was bevriend met Chopin, huwde in de hoogste adellijke klasse, werd de schoonvader van Wagner (die trouwt met dochter Cosima) en was de leraar van meerdere generaties vooraanstaande pianisten.
In twee avonden zal Leo Samama het bijzonder leven en de niet minder bijzondere werken van Liszt behandelen en zijn colleges illustreren met tal van muzikale voorbeelden.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.