Afscheidscollege | Symposium

Symposium ter ere van Paul J. Smith: Figurations animalières à travers les textes et l’image en Europe (XIVe – XIXe siècles)

donderdag 13 februari 2020 - vrijdag 14 februari 2020
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 26-27
2311 BG Leiden
Vossiuszaal
Paul J. Smith

Na meer dan twintig jaar neemt Paul J. Smith afscheid als hoogleraar Franse letterkunde aan de Universiteit Leiden. Hij zal zijn afscheidscollege uitspreken op 14 februari om 16:00 in het Groot Auditorium van de universiteit.

Ter ere van Paul wordt voorafgaand aan de afscheidsrede een symposium georganiseerd over een onderwerp dat de laatste decennia centraal heeft gestaan in zijn onderzoeksagenda: de weergave van dieren in tekst en beeld. Verschillende bijdragen in het Frans en Engels zullen de rol van dieren in de Franse, Nederlandse en Latijnse literaire cultuur bespreken, van de Middeleeuwen tot de negentiende eeuw en van vogels tot haaien.

Het bijwonen van het symposium is gratis, maar we willen u graag verzoeken om u aan te melden via e-mail (u kunt maximaal twee plaatsen reserveren).

13 Februari

13:30 – 13:50            Inloop
13:50 – 14:00           Welkom en opening
14:00 – 14:45           Jelle Koopmans (Universiteit van Amsterdam): Les oiseaux du marais poitevin - le témoignage de Pierre Bersuire
14:45 – 15:30            Philippe Desan (University of Chicago): La sociabilité des animaux chez Montaigne
15:30 – 16:00           Koffie en thee
16:00 – 16:45           Mireille Huchon (Paris, Sorbonne Université): Rabelais et ses sacrés oiseaux
16:45 – 17:30            Marie-Luce Demonet (Université de Tours): Le « gaillard onocrotale » chez Rabelais : l’interdit et l’injure

14 Februari

9:30 – 9:45               Inloop
9:45 – 10:30             Anne-Pascale Pouey-Mounou (Paris, Sorbonne Université): La caractérisation des animaux venimeux chez Grévin traducteur de Nicandre
10:30 – 11:00           Koffie en thee
11:00 – 11:45             Karl Enenkel (Universität Münster): Animals in Alciato’s and Erasmus’s Writings
11:45 – 12:30            Alicia Montoya (Radboud Universiteit Nijmegen): The Shark in the Library: On Books and Animals in Private Library Auction Catalogues, 1665–1830

Groot Auditorium, Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden
16:00                        Afscheidscollege Paul J. Smith (Universiteit Leiden)

Graag apart aanmelden voor deze lezing via de volgende link: https://www.universiteitleiden.nl/en/events/2020/02/franse-literatuur

Dit symposium is mede mogelijk gemaakt door het Leids Universiteits Fonds (LUF), het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS), de Bacheloropleiding Franse Taal en Cultuur Leiden en de Masteropleiding Literary Studies Leiden.

De ark van Noach op de berg Ararat