Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Lectio Het verhaal van de grondwet

Datum
dinsdag 28 januari 2020
Tijd
Toelichting
17.30 uur Ontvangst op de bovenste verdieping van het KOG (rechter A-vleugel) - 18.30 uur Lezing en vragen in zaal B0.31
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
B0.31

We leven in de eeuw van de grondwet. Bijna alle landen ter wereld hebben er tegenwoordig wel een. Een betrekkelijk recent fenomeen, trouwens, want driekwart van al die grondwetten is van na ­1975. En dat terwijl de wortels ervan net na de landbouwrevolutie liggen, meer dan tienduizend jaar geleden, toen nieuwe sociale organisatie- en leiderschapsvormen opkwamen en ook het recht ontstond als manier om grootschalig samen te kunnen werken met vreemden. Het verhaal van de grondwet probeert historisch, biologisch, sociaalpsychologisch, economisch, politiek en juridisch te begrijpen waar dit fenomeen vandaan komt en waarom het juist nu in korte tijd ‘viral’ is gegaan.

Tijdens de openingslezing van 2020 zal Wim Voermans de vraagstukken behandelen die gerelateerd zijn aan bovenstaande. Waarom is zo’n oeroud verschijnsel als de grondwet de laatste jaren ineens zo populair en ook nog eens in een tijd waarin we juist een democratische terugval meemaken? Waarom leven wereldwijd meer mensen onder een grondwet dan onder een eigen dak? Waarom hebben meer mensen grondwettelijke rechten dan een dagelijkse warme maaltijd, een smartphone of onderwijs? Wat voor soort rage is dat? Is het een blijvertje? En waarom is onze tweehonderd jaar oude grondwet in Nederland juist geeuwnieuws? Is dat erg?

Deze en ongetwijfeld nog meer interessante vragen zullen de revue passeren tijdens de lectio op 28 januari aanstaande. Die lezing wordt traditiegetrouw voorafgegaan door een ontvangst op de bovenste verdieping van het KOG (rechter A-vleugel), die om 17.30 uur aanvangt. Omstreeks 18.30 uur begeven wij ons naar zaal B0.31, alwaar de lezing en bijbehorend vragenvuur van start zullen gaan. Voor degenen die graag napraten of -tafelen is er uiteraard gelegenheid ons na afloop te vergezellen naar een Leids restaurant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.