Promotie
Knowing me, knowing you
- Datum
- donderdag 9 januari 2020
- Tijd
- Locatie
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Samenvatting
Mensen met de diagnose Borderline Persoonlijkheidstoornis (BPS) lopen er dagelijks tegenaan dat ze niet goed weten wie ze zijn en moeite hebben om vriendschappen te onderhouden. Er zijn goede behandelingen beschikbaar maar helaas blijven sommigen problemen houden met vriendschappen en weten wat men wil. Het is dus belangrijk om te begrijpen hoe we deze doelgroep beter kunnen ondersteunen.
We weten dat problemen in de identiteit en problemen met relaties aan elkaar relateren maar we begrijpen niet goed hoe. We hebben daarom in het algemeen en bij mensen met een BPS bekeken hoe interacties met anderen worden beïnvloed door hoe mensen zichzelf zien, door o.a. het brein te bestuderen en te bekijken wat de rol is van vroegkinderlijk trauma en een negatief zelfbeeld. Daarnaast hebben we bekeken of we het zelfbeeld kunnen verstevigen aan de hand van positieve herinneringen.
We hebben onder andere gevonden dat hoe mensen over zichzelf denken mede bepaalt hoe mensen reageren op complimenten en kritieken en dat het zelfconcept op de korte termijn verstevigd kan worden met levendige positieve herinneringen. Echter, personen met een BPS lijken weinig afstand te ervaren tot kritiek en veel afstand tot complimenten en positieve herinneringen.
Het vinden van de juiste balans tussen afstand tot kritiek en betrokkenheid bij een positieve zelfbeleving, kan helpen om de negatieve zelfkennis van mensen met BPD te doorbreken en kan bijdragen aan verbondenheid met anderen. Fijne herinneringen kunnen wellicht het zelfconcept van mensen met BPS verstevigen, wat potentieel ook de sociale interacties ten goede kan komen.
Lees de volledige samenvatting (pdf)
Promotoren
- Prof.dr. B.M. Elzinga
- Prof.dr. S.A.R.B. Rombouts
- Prof.dr. W.J. Heiser
Bijwonen
Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.
Proefschriften
Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.
Persvragen
Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282