Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Guide to the heart

  • V. Schwach
Datum
woensdag 15 januari 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

De hoofdpunten van dit proefschrift, getiteld “Guide to the Heart”, zijn het genereren van verscheidene hartcel-subtypen uit humane pluripotente stamcellen (hPSC) en het toepassen van deze cellen voor selectieve farmacologie, het begrijpen van menselijke hartontwikkeling en voor hartherstel.
Het proefschrift beschrijft methoden voor de differentiatie van hPSCs tot cardiomyocyten (CMs) gevolgd door opzuivering uit heterogene culturen. Om subtype-specifieke CMs te genereren, werd een protocol ontwikkeld voor de differentiatie en karakterisatie van hPSC-afgeleide CMs met atriale identiteit. Deze van hPSC gedifferentieerde atriale CMs zijn succesvol gebleken als pre-klinisch farmacologisch hulpmiddel. De ontwikkeling van een menselijke atriale reporter door CRISPR/Cas9-gemedieerde knock-in van rode fluorescerende mCherry in de genomische locus van atriaal-verrijkte COUP-TFII maakte onderscheid en selectie van atriale en ventriculaire CMs mogelijk. Daarnaast hebben we het belang van COUP-TFII voor de atriale differentiatie van hPSC geëvalueerd en vastgesteld dat COUP-TFII overbodig is voor de atriale differentiatie van hPSCs. Belangrijk is dat hPSC-afgeleide cardiale voorlopers (CPCs) ventriculaire remodellering en fibrose verlichtten na transplantatie naar het hart in een acuut myocardinfarct model bij muizen. Dit proefschrift eindigt met een overzicht van de natuurlijke cellulaire omgeving van het hart tijdens de ontwikkeling, evenals in het volwassen hart in gezondheid en ziekte. Dit werd gebruikt om de huidige kennis te beschrijven met betrekking tot extracellulaire matrixvoorkeuren voor het moduleren van hartweefsels met hPSC-CMs.

Promotor

  • Prof.dr. C.L. Mummery

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.