Opgeruimd staat netjes: tuberculose bestrijden met autofagie

donderdag 16 januari 2020
Huygens
Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
De Sitterzaal

Onze lichaamseigen herstelsystemen aan het werk zetten om tuberculose te bestrijden. Het zou wel eens dé oplossing kunnen zijn voor het wereldwijde probleem van antibioticaresistentie. In deze avondlezing vertelt Annemarie Meijer hoe ze daarvoor eerst meer kennis verzamelt over deze dodelijkste infectieziekte ter wereld.

In ons lichaam raken dagelijks talloze cellen beschadigd. Daar merken we weinig van, doordat ze zichzelf herstellen. Ze doen dat onder meer door celonderdelen te recyclen: autofagie. Recent is ontdekt dat ditzelfde proces ook een belangrijke rol speelt bij het opruimen van infecties. Zou stimulatie van autofagie dan multiresistente bacteriën de baas kunnen?

Direct aanmelden

Nieuwe inzichten hard nodig

Immunobioloog Annemarie Meijer vertelt over nieuwe inzichten in de rol van autofagie bij de afweer tegen infecties, in het bijzonder tuberculose. Deze bacteriële infectieziekte veroorzaakt jaarlijks bijna twee miljoen slachtoffers en is daarmee de dodelijkste infectieziekte ter wereld. De opkomst van antibioticaresistente tuberculosestammen is zorgwekkend en vraagt om innovatieve behandelingsstrategieën. Maar daarvoor is eerst meer kennis nodig over de manier waarop tuberculosebacteriën de afweermechanismen van immuuncellen ontwijken. Onderzoekers als Annemarie Meijer werken daar hard aan.

Autofagie onder de loep

Tuberculosebacteriën parasiteren de cellen van het menselijk immuunsysteem en laten zich zo door het lichaam verspreiden. Annemarie Meijer gebruikt als modelsysteem voor haar tuberculoseonderzoek zebravislarven. Meijer laat zien dat deze transparante larfjes zich uitstekend lenen om te bestuderen hoe autofagie in actie komt tegen de tuberculosebacteriën. De inzichten uit haar onderzoek ondersteunen het idee dat autofagie een veelbelovend doelwit is voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor infectieziekten.

Over Annemarie Meijer

Annemarie Meijer is hoogleraar Immunobiologie bij het Instituut Biologie Leiden (IBL). Zij doet onderzoek naar afweermechanismen tegen intracellulaire pathogenen, waaronder bacteriën die levensbedreigende infectieziekten veroorzaken, zoals tuberculose en salmonellose. Met haar onderzoek wil zij bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën voor de behandeling van antibioticaresistente infecties.

Kom ook!

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert al 150 jaar hoogstaande wetenschappelijke lezingen met gerenommeerde wetenschappers verbonden aan de Universiteit Leiden. Alumni, (oud-)medewerkers en alle andere geïnteresseerden in de natuurwetenschappen zijn van harte welkom.