Promotie
The social brain in middle childhood
- Datum
- dinsdag 10 december 2019
- Tijd
- Locatie
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Samenvatting
Een belangrijk onderdeel van opgroeien in onze maatschappij is het vormen van sociale relaties met mensen om ons heen. Om zulke sociale relaties op te kunnen bouwen is het van groot belang dat kinderen al vanaf jonge leeftijd sociale competentie ontwikkelen. Met sociale competentie bedoelen we de vaardigheid om in sociale situaties in andermans en eigen behoeftes te voorzien. Het doel van het proefschrift van Mara van der Meulen was om individuele verschillen in sociale competentie beter te begrijpen.
Sociale competentie werd onderzocht door reacties op het zien van andermans sociale buitensluiting (andermans behoefte) en het ervaren van sociale buitensluiting (eigen behoefte) in kaart te brengen. Uit de resultaten bleek dat zowel volwassenen als kinderen anderen helpen die in een computerspel buitengesloten worden. Hierbij werd een specifieke set breingebieden actief die betrokken zijn bij nadenken over anderen en jezelf. Als kinderen zelf sociale buitensluiting ervaarden werden een aantal hersengebieden actief die een rol spelen in emotieverwerking. Hieruit blijkt dat de functionele architectuur van het brein die belangrijk is voor sociale competentie ook al aanwezig is in de kindertijd. Ook is er gevonden dat prosociaal gedrag (gedrag gericht op het welzijn van anderen) en brein structuur deels beïnvloed wordt door genetische factoren, maar dat sociale competentie vooral gedreven worden door persoonlijke ervaringen van een individu in de (sociale) omgeving. Gezamenlijk laten deze bevindingen zien dat de kindertijd een belangrijk periode in de ontwikkeling van sociale competentie is, met mogelijkheden om sociale competentie te bevorderen door training of interventie.
Promotor
- Prof.dr. E.A. Crone
Bijwonen
Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.
Proefschriften
Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.
Persvragen
Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282