Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Orchestration of Distributed LOFAR Workflows

Datum
maandag 9 december 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

The LOFAR radio telescope produces petabytes of data every month. Making scientific images from this data requires using complex processing software and scientific workflows. These workflows consist of several processing steps, some of which can be accelerated by running in parallel on multiple computers. This work is focused on orchestrating these complex workflows, distributing processing jobs, and understanding the performance of the underlying software. The work described in this thesis has made large scale scientific studies possible. Our work has contributed to more than 30 scientific publications, showing the need for accelerating processing of LOFAR data. Furthermore, our research provides ways to understand the performance of the LOFAR processing software. We study both the performance of software on different hardware configurations, and on different data sizes. Our results are useful for predicting the resources taken by future, large scale, scientific studies with LOFAR and other radio telescopes.

Promotoren

  • Prof.dr. H.J.A. Röttgering
  • Prof.dr. A. Plaat

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.