Universiteit Leiden

nl en

Michael Klos over Mill en Sunstein: manipulatie en democratie

Datum
maandag 9 december 2019
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
C0.04

Op maandag 9 december 2019 vindt de vierde lezing van de Verdiepingscursus Rechtstheorie plaats. Tijdens deze lezing bespreekt Michael Klos de tekst ‘Fifty Shades of Manipulation’ van Cass R. Sunstein met ons. Klos gaat in op manipulatie door social media in relatie tot de vrijheid van meningsuiting.

In het eerste uur van de lezing staat manipulatie als ethisch probleem centraal. Wat is manipulatie? Wat zijn de grenzen aan manipulatie? Wie mag manipuleren? Het verschil tussen misleiden, liegen en manipulatie wordt in een breder (rechts)filosofisch kader geplaatst. Wat betekent manipulatie voor de individuele vrijheid? In het tweede deel wordt de theorie toegepast op een actueel probleem: manipulatie door sociale media. Welke rol spelen social media platforms hierin? Kunnen we (en moeten we) problemen als disinformatie (‘fake news’) voorkomen?

Over de spreker

Michael Klos LLM BSc studeerde Rechtsgeleerdheid en Bestuurskunde in Leiden. Klos startte in december 2017 met zijn promotieonderzoek naar vrijheid van meningsuiting op het internet.

Literatuur

Praktische informatie

  • De lezing vindt plaats op 9 december 2019 van 19:00 tot 21:00 uur in het Kamerlingh Onnes Gebouw (Steenschuur 25, Leiden), zaal C0.04.
  • Na afloop bent u van harte welkom om nog even na te praten (gang A3, boven het restaurant)
  • Aanmelden via svdiqit@gmail.com.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.