Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit | Lezing

Huizingalezing 2019 door Marlene Dumas: ‘Het Onverantwoordelijke Gebaar - of ga terug naar waar jij vandaan komt’

Datum
vrijdag 6 december 2019
Tijd
Serie
Huizingalezing
Locatie
Pieterskerk
Pieterskerkhof 1a
2311 SP Leiden

Op vrijdag 6 december houdt beeldend kunstenaar Marlene Dumas de 48ste Huizingalezing.
In de Pieterskerk in Leiden zal Dumas een rede houden met als titel ‘Het Onverantwoordelijke Gebaar - of ga terug naar waar jij vandaan komt’. Dumas’ lezing gaat over gedachten en verschijnselen die zich opdringen wanneer gesproken wordt over beeldende kunst: begrippen zoals oorsprong, cultuur, vrijheid en censuur. En over de onontkoombare relatie tussen beeld en woord.

Over de spreker

Marlene Dumas (1953) wordt beschouwd als een van meest toonaangevende beeldende kunstenaars van deze tijd. Na haar opleiding aan de Universiteit van Kaapstad (B.A. Schone Kunsten, 1972 -1975) studeerde zij aan de Ateliers ’63 in Haarlem. Sindsdien woont en werkt zij in Amsterdam. Internationale bekendheid verwierf Dumas met haar vernieuwing van het geschilderde portret in ‘close up’ en de uitbeelding van de menselijke figuur. Zij speelt met de meerduidigheid van het beeld en de rol van de beschouwer.

Op verschillende continenten zijn solotentoonstellingen te zien geweest: in 2008 in New York (MoMA) en in 2014 in Amsterdam (Stedelijk Museum). In 2014 verscheen ook een hernieuwde uitgave van haar publicatie Sweet Nothings. Notes and Texts: een tekstbundel over haar rol als kunstenaar en die van de kunst in het algemeen.

Marlene Dumas heeft verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder een eredoctoraat van de Universiteit van Kaapstad in 2012. In dat jaar werd haar gehele oeuvre ook bekroond met
de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, de Johannes Vermeerprijs.

Marlene Dumas @munchmuseet. Foto: Ove Kvavik

Programma

19.15 uur - Deuren Pieterskerk open 
20.00 uur - Welkomstwoord  
20.10 uur - Lezing Marlene Dumas
21.30 uur - Einde en gelegenheid tot het nuttigen van een drankje

Kaartverkoop

Kaarten kunt u bestellen via de website van de Pieterskerk: € 17,50 (1e rang) en € 15,00 (2e rang). Sommige stoelen in de 2de rang van de Pieterskerk hebben een beperkt zicht op het podium. U krijgt een drankje na afloop van de lezing en ontvangt de lezing in boekvorm mee naar huis.

Uitgave bestellen

De tekstuitgave van de Huizingalezing is na de lezing verkrijgbaar via de webshop van Elsevier Weekblad of via de (internet) boekhandel.

Vragen?

Mail naar Huizingalezing@hum.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.