Histone-DNA assemblies in archaea. Shaping the genome on the edge of life

donderdag 5 december 2019
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Alle leven op aarde bevat DNA, dat gebruikt wordt voor de opslag van biologische informatie. Organismen maken hun DNA compact zodat het in de cel(len) past. Speciale eiwitten, die worden aangeduid als nucleoïde-geassocieerde eiwitten (NAP’s), helpen met het compact doch toegankelijk maken van DNA. NAP’s zijn vaak eiwitten die DNA buigen, oprollen, of een brug vormen tussen twee DNA duplexen. In de meeste eukaryoten (waaronder mensen en dieren vallen) en archaea (eencelligen, die onder andere op zeer extreme plekken voorkomen) worden histonen gebruikt waar DNA omheen gerold of gebogen wordt.

Hoe eukaryote histonen DNA oprollen, is min of meer bekend. Maar hoe dat gebeurt in archaea is nog een groot raadsel. En dat terwijl archaea, hoewel nog vrij onbekend, een grote rol spelen in ons leven. Zo komen archaea voor op vele plekken in ons lichaam, het meest prominent in de darmen, waar ze mogelijk een bijdrage leveren aan onze gezondheid. Ook zijn archaea verantwoordelijk voor de opname en uitstoot van methaan en stikstofverbindingen, en dus zijn ze heel relevant voor milieu en klimaat. Daarnaast worden componenten uit archaea in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt, omdat ze vaak goed bestand zijn tegen extreme condities als hitte en zuur.

In dit proefschrift wordt beschreven hoe archaeale histonen interacteren met DNA. We zien dat archaeale histonen in oplossing een staafvormige structuur vormen samen met DNA, waardoor het DNA extreem goed opgevouwen wordt. Dit heeft mogelijk belangrijke gevolgen voor het aan- en uitzetten van genen in archaea, waarmee het organisme als het ware bestuurd wordt.

Promotoren

• Dr. R.T. Dame
  • Prof.dr. M. Ubbink

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden