Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

'Dierfabels in kamerdecoraties' en 'Fabels en pedagogiek in Frankrijk

Datum
woensdag 18 december 2019
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Dierfabels in kamerdecoraties door de eeuwen heen

Vanaf de zeventiende eeuw worden de dierfabels van Aesopus en La Fontaine uitgebeeld in de schilderkunst. Zo was de koning van Spanje, Philips IV, de eerste die een serie van schilderijen op groot formaat met fabelmotieven bestelde. Rijke aristocraten lieten hun huizen decoreren met de illustraties uit de fabels van La Fontaine. Lisanne Wepler, kunsthistorica van de Leidse Universiteit, laat ons een aantal “fabelzalen” zien: somptueuze interieurs met rijke fabeldecoraties, in Spanje, Nederland, Frankrijk en Engeland van de zeventiende eeuw tot de twintigste eeuw.

Spreker
Lisanne Wepler, kunsthistorica en promovenda, Universiteit Leiden

Fables and pedagogy in France

Since the nineteenth century in France, Aesopian fables have been more than ever turned into all kinds of objects, mostly aimed at children: board games, sheet music, posters, rebus, politically-oriented books, and even application software. Some of these adaptations use Jean de La Fontaine’s texts, while others rely exclusively on a pictorial recognition. This session aims to provide an overview of these adaptations, in order to understand how the reference to fables works. Céline Zaepffel writes her PhD thesis on the uses of illustrated fables in French pedagogy from 1500 to nowadays.

Spreker
Céline Zaepffele, promovenda, Universiteit Leiden

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.