Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De fabelwereld van La Fontaine

Datum
woensdag 11 december 2019
Tijd
Serie
De moraal van dit verhaal
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Als literair genre beleeft de fabel zijn hoogtepunt in de zeventiende eeuw, in het werk van de Franse fabeldichter Jean de La Fontaine (1621-1695). Veel van de fabels van La Fontaine zijn bewerkingen van het werk Aesopus. La Fontaine’s berijmde zedenlessen laten een tegenstrijdig beeld van  de dichter zien: soms sceptisch, pragmatisch en rationeel, dan weer gevoelig en empathisch. Sommige fabels hebben een voor onze tijd wat vreemde afloop. Zo laat La Fontaine in La cigale et la fourmi (De krekel en de mier) de gierige wreedheid van de mier winnen, terwijl de sympathie van de lezer uitgaat naar de zorgeloos zingende krekel. Aan de hand van deze en andere fabels zal Paul J. Smith, hoogleraar Franse literatuur, ons meenemen naar de fabelwereld van La Fontaine en diens morele lessen. Ook zullen enkele voorbeelden ter sprake komen van gebruik en misbruik van La Fontaine’s fabels in het hedendaagse Frankrijk.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.