Universiteit Leiden

nl en

Promotie

X-ray spectroscopy of merging galaxy clusters

Datum
woensdag 13 november 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

This thesis focuses on the X-ray spectral analysis of merging galaxy clusters and the plasma code development for future high-resolution X-ray spectroscopy observations. This work deepens in two different aspects of these merging clusters still under debate: one, the study of the thermal (X-ray shocks) component and its correlation with the non-thermal (radio shocks/relics) component, and two, their metal enrichment history. The first one is crucial to understand how the shocks propagate and heat the ICM as well as to determine the physical association between these two components. The second one aims to contribute to a better knowledge of the metals origin, evolution and distribution in merging clusters, which can reveal important information on the dynamical history of the mergers.

Promotor

  • Prof.dr. J. Kaastra

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.