Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Verboden wetenschap: Galileo Galilei’s Dialogo

Datum
maandag 18 november 2019
Tijd
Serie
Foute boeken?
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
2.02

Galileo Galilei’s Dialoog over de twee voornaamste wereldsystemen is een verkapt, maar krachtig pleidooi voor een rond de zon bewegende aarde. De publicatie in het voorjaar van 1632 resulteerde in het daaropvolgende jaar in de veroordeling van de auteur door een kerkelijke rechtbank in Rome. Het boek werd onmiddellijk door de kerk op de lijst van verboden boeken geplaatst en het zou meer dan tweehonderd jaar duren voor het boek van die lijst werd verwijderd. De vraag of het hier ging om een onvermijdelijke botsing tussen de opkomende moderne wetenschap en een behoudend instituut als de Rooms-Katholieke Kerk, óf juist om een persoonlijk conflict tussen een eigengereide en ambitieuze geleerde en zijn gekrenkte en machtige beschermheer, heeft een nog steeds niet verstomd debat teweeggebracht.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.