Lezing | Dubbele lezing

Van Wijkplaats 2
2311 BX Leiden
0.02

Sinds kort gaat Zuid-Amerika gebukt onder extreme politieke onrust. Chili, dat decennia lang gold als het regionale voorbeeld van politieke stabiliteit en economisch vooruitgang, wordt nu overheerst door anti-systemisch en gewelddadige demonstraties. De protesten eisen een radicale herformulering van de sociale, economische, politieke en constitutionele fundamenten die aan de basis hebben gestaan van de Chileense maatschappij. In Bolivia, de hervormingen die door Evo Morales sinds 2006 worden gevoerd, zijn abrupt aan een einde gekomen. Zijn regering is onlangs gevallen en Morales zelf is in ballingschap in Mexico. Na zijn vertrek, staat Bolivia voor een zeer onzeker sociale en politieke scenario, waarin gewelddadige confrontaties tussen aanhangers en tegenstaanders het beeld overheersen. Nog steeds is het zeer onzeker hoe en wanneer er een reële oplossing kan worden gevonden voor de diepe crisis in beide Zuid-Amerikaanse landen. Duidelijk is wel dat, in de ogen van grote segmenten van de maatschappij,  de politieke leiders en de democratische instituties aan een diepe legitimiteitscrisis lijden.

Soledad Valdivia en Patricio Silva (uit het programma Latijns-Amerika Studies en leden van de onderzoeksgroep Politics, Culture and National Identities) zullen een dubbele lezing houden waarbij ze de Boliviaanse en Chileense crisis zullen analyseren. Hun doel is om de belangrijkste sociale, politieke, ideologische en economische factoren (en actoren) te identificeren, die centraal staan in de huidige crisis. Ze zullen ook ingaan op de mogelijke rol van externe factoren, alsmede het directe impact van de onrust in beide landen op de rest van de Latijns-Amerikaanse regio. De lezingen zullen in het Engels worden gehouden.

Interesse?

Iedereen is welkom. Na afloop wordt er een drankje geserveerd bij het Instituut voor Geschiedenis.