Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Religious Persecution and Transnational Compassion in the Dutch Vernacular Press, 1655-1745

Datum
woensdag 27 november 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Nieuwsmedia brengen dag in dag uit buitenlands leed dichtbij. In de zeventiende-eeuwse Nederlanden, toentertijd de nieuwshub van Europa, was dat ook al het geval. Kranten, pamfletten en tijdschriften berichtten veelvuldig over de vervolging van religieuze minderheden voor een binnen- en buitenlands lezerspubliek. Dit proefschrift onderzoekt hoe journalisten en opiniemakers een cultuur van compassie met verre vreemden hielpen creƫren in de eeuw tussen de godsdienstoorlogen en de Verlichting (ca. 1650-1750). Waarom vonden mensen nieuws over religieuze vervolgingen belangrijk? Wat voor impact hadden deze berichten op binnenlandse en internationale politiek? En konden alle vervolgde minderheden op evenveel media-aandacht rekenen?Promotor

  • Prof.dr. J.S. Pollmann

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.