Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Onweer

Datum
dinsdag 26 november 2019
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

In mei 2019 verscheen het boek Onweer. Een kleine cultuurgeschiedenis, 1752-1830 van Jan Wim Buisman. Van oudsher werden donder en bliksem gezien als straffen van God. De uitvinding van de bliksemafleider door Benjamin Franklin in 1752 bracht hierin echter verandering. Welke gevolgen hadden de uitvinding en invoering van de bliksemafleider voor de manier waarop men aankeek tegen het onweer, zowel in wetenschappelijk, religieus als artistiek opzicht?
Jan Wim Buisman zal in deze lezing duidelijk maken hoe godsbeeld en natuurbeeld veranderden. De religie van verlichte mensen werd niet zozeer door angst als wel door vreugde bepaald. De natuur werd minder dan voorheen als een bedreiging ervaren. Maar als je niet meer bang hoefde te zijn voor het onweer, kon je er onbekommerd mee gaan spelen. En dat deden dichters, schilders en musici dan ook naar hartenlust. Op menig schilderij leidde het onweer tot verheven ervaringen. Waren liefdesvonken in gedichten nog metaforen, in de geneeskunde werden de bliksemschichten nagebootst als onderdeel van een seksuele therapie die lust en wellust moest bevorderen.

Deze lezing is georganiseerd naar aanleiding van de uitvoering Voyage to Creation, een oratorium, gecomponeerd door dirigent Jeppe Moulijn, waarin hij Darwin en de bijbel dichterbij elkaar brengt. Het concert uitgevoerd door Toonkunstorkest Leiden samen met Leids Projectkoor, Leiden English Choir, Kamerkoor Collegium Musicum, het Leiderdorps Kamerkoor en bariton Michael Wilmering zal plaatsvinden op zondag 1 december in de Stadsgehoorzaal in Leiden.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.