Lezing | Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden

Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
De Sitterzaal

De allerkleinste organismen op aarde kunnen een wereld van verschil maken in de chemische industrie – en daarmee het milieu en onze gezondheid. Het is slechts een kwestie van tijd tot de nieuwste ontwikkelingen in genomics, systeembiologie en synthetische biologie toepassing vinden in allerlei industriële processen. Zelfs ingewikkelde globale vraagstukken zoals grondstoftekorten, de energiecrisis en milieuverontreiniging zullen hierdoor tot het verleden kunnen gaan behoren.

In deze avondlezing neemt professor Han de Winde de fabels en feiten door over onze kennis van micro-organismen. Wat zijn de nieuwste inzichten in dit vakgebied? Welk verschil kunnen micro-organismen maken in de industriële wereld? De Winde zal uitleggen hoe onderzoekers het welbekende bakkersgist in willen zetten voor biobrandstofproductie en hoe de bodembacterie Pseudomonas putida ons grootverbruik van aardolie overbodig kan maken.

Direct aanmelden

Biotechnologie: klein gereedschap, grote verbeteringen

Moderne biotechnologie wordt een meer en meer belangrijk gereedschap in de strijd tegen diverse maatschappelijke problemen. Biotechnologen kunnen micro-organismen optimaal ‘ontwerpen’ en ‘trainen’ voor een industriële omgeving. Op die manier kunnen ze een centraal onderdeel zijn van productieprocessen voor allerlei chemicaliën, eiwitten en andere materialen. Dit geeft ongekende mogelijkheden om deze industriële processen te verbeteren.

Over Han de Winde

Han de Winde is hoogleraar Industriële Biotechnologie aan de Universiteit Leiden. De Winde studeerde Organische Chemie en Biochemie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij werkte daarna in zowel onderzoeks- als ook bestuursfuncties bij Amsterdam Biocenter, Katholieke Universiteit Leuven, DSM en de TU Delft. Begin 2013 kwam De Winde naar Leiden en werd hij vice-decaan van de Faculteit der Wiskunde Natuurwetenschappen, en hoogleraar Industriële Biotechnologie aan de Universiteit Leiden. Per oktober 2018 eindigde zijn periode als vice-decaan en kon hij zich weer voor een groot deel van zijn tijd gaan wijden aan datgene waar zijn hart het meest naar uitgaat: onderwijs en onderzoek in de microbiële moleculaire biotechnologie.

Kom ook!

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert al 150 jaar hoogstaande wetenschappelijke lezingen met gerenommeerde wetenschappers verbonden aan de Universiteit Leiden. Alumni, (oud-)medewerkers en alle andere geïnteresseerden in de natuurwetenschappen zijn van harte welkom.